Tim Kuk zaustavlja trgovinski rat i razmišlja pametno

0
899
FILE PHOTO: An Apple logo hangs above the entrance to the Apple store on 5th Avenue in the Manhattan borough of New York City, July 21, 2015. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Donald Tramp i Tim Kuk polemišu o trgovisnkom ratu

Tim Kuk zaustavlja trgovinski rat. Apple CEO Tim Cook će se direktno sastati sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u onome što se sada opisuje kao napor da se spreči trgovinski rat sa Kinom. Prema Fortune časopisu, sastanak će se održati danas popodne i biće zatvoren za štampu.

Tokom proteklog meseca, Trampova administracija je preduzela kaznene mere protiv spoljnotrgovinskih partnera a naročito protiv Kine. Sve u pokušaju da rebalansira “loše ugovore” i nejednakosti u trgovinskim odnosima. Aluminijumske tarife najviše brinu kompniju Apple. Ona koristi taj metal u većini svojih proizvoda, mada analitičari tvrde da će uticaj na Apple verovatno biti ograničen. Ipak, opasnost od širih posledica na proizvodni proces kompanije Apple donosi zabrinutost.

Iphone SE2 izlazi u junu na Apple konferenciji

Kuk se odlučio da na ovaj problem ne gleda sa strane. On pruža napore da se pregovori ove dve države nastave. Osim prodaje proizvoda na rastućem tržištu u Kini, kompanija se skoro isključivo oslanja na Kineske radnike za sastavljanje njihovog hardvera.

Tim Kuk zaustavlja trgovinski rat uz mnogo napora

Rizik za Apple je njihova proizvodnja u Kini kao i materijali koji se kupuju u Kini. Takodje Apple ima izuzetno dobre odnose sa Kineskom vladom koji mogu biti uzdrmani Trampovim potezima. S obzirom na veličinu kompanije Apple i poslovanje sa obe zemlje, Fortune zapaža da bi trgovinski rat SAD-a sa Kinom “mogao da postavi Apple u Kineske ruke. Časopis koji izdaje Komunistička partija Kine prošlog meseca navodi proizvođača iPhone telefona među Američkim kompanijama koje bi mogle najviše da izgube u ovom trgovinskom ratu.

Međutim, Cook je agresivno radio kako bi izolovao Apple od regulatorne nesigurnosti, negujući svoje lične odnose sa Kineskim liderima. Prošlog meseca Kuk je bio vodeći predstavnik SAD-a na godišnjem poslovnom samitu vlade u Pekingu, gde je ohrabrio obe zemlje da reše svoje trgovinske razlike. Posetio je Kinu više puta od kad je postao direktor kompanije Apple i više puta je opisao tu zemlju kao važnu za sreću njegove kompanije

Izvor:Venture Beat

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here