Tesla izgubila 675 miliona samo u četvrtom kvartalu 2017

0
838

Tesla izgubila 675 miliona samo u četvrtom kvartalu 2017.

Tesla izgubila 675 miliona. Kao što se i očekivalo, ova kompanija je u ovoj poslednjoj četvrtini 2017 zabeležila prilično velike gubitke. Uglavnom u vezi sa odlaganjem modela 3. Kompanija je prijavila 675 miliona dolara gubitaka koji se pripisuje četvrtom kvartalu 2017. godine a sa skoro 2 milijarde dolara gubitaka tokom cele godine.

Ali za razliku od drugih kompanija koje su objavljivale teške gubitke u kvartalu nakon kvartala. Prihodi kompanije Tesla su bili izuzetno veliki. Pa je u tom kvartalu, Tesla je zaradio 3,3 milijarde dolara prihoda od prodaje automobila, lizinga, energetskih proizvoda i usluga. Tokom godine, kompanija je prijavila skoro 12 milijardi dolara prihoda. Ljudi jednostavno žele proizvode iz Teslinog pogona, ali Tesla ne može da prestane da troši više novca nego što ima.

Kompanija očekivano tvrdi da su svi gubici privremeni. U svom pismu za investitore, “Tesla tvrdi da će u nekom trenutku u 2018. godini početi da generiše pozitivne kvartalne operativne prihode.”

Tesla i Model 3

Kompanija sada mora da proizvede dosta modela 3. Početkom januara, Tesla je prijavila dosta isporuka za vozila Model S i Model X, a sigurno je i to da Teslin energetski posao ide odlično (Tesla je u četvrtom kvartalu 2017 instalirala 143 MVh akumulatora, ne računajući masovnu instalaciju u Južnoj Australiji). Ali, investitori su zabrinuti za Model 3. Taj model mogao da se prodaje odlično i zarađuje novac za kompaniju koja gubi novac. Kompanija je otkrila da je isporučila samo 266 vozila.

Šta je Bluetooth 5 i šta nam on donosi?

Na početku godine, kompanija je rekla da očekuje da će proizvoditi 2.500 komada Modela 3 nedeljno do kraja prvog kvartala 2018, a 5.000 nedeljno do kraja drugog kvartala 2018. godine. Međutim, pismo investitora, objavljeno danas, izgleda nepoverljivo.
“Važno je napomenuti da, iako su to želje na koje smo usredsređeni , naše prethodno iskustvo sa proizvodnjom Modela 3 pokazalo je poteškoće preciznog predviđanja specifičnih stopa proizvodnje u određenim vremenskim intervalima , “piše u pismu investitora.

“Ako možemo da pošaljemo roadstera ka asteroidnom pojasu, verovatno ćemo rešiti proizvodnju modela 3”, rekao je Musk, pozivajući se na SpaceX Falcon Heavy.

Ostale stvari

Kompanija gradi stacionarni litijum-jonski akumulator za rezidencije i komunalne usluge, izgradio je 330 novih prošle godine, a upravo je ušao u novi dogovor sa Južnom Australijom kako bi izgradio ogromnu elektranu kapaciteta 250 megavata. Prošle jeseni, Mask je otkrio kamion koji će se uskoro pojaviti u proizvodnj kao i novi ultra luksuzni Roadster. Mask je nagovestio da će nakon predstavljanja trenutno nenajavljenog modela Y, Tesla razvijati pikap modele.

Izvor:techradar

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here