Sklonište za useve u napuštenom arktičkom rudniku

0
888

Norveška širi sklonište za useve

Sklonište za useve u napuštenom arktičkom rudniku . Norveška će potrošiti 100 miliona norveških kruna (12,7 miliona dolara) za nadogradnju skloništa namenjenog za očuvanje useva i biljaka koji je napravila pre deset godina. Svalbard Global Seed Vault je izgrađen u napuštenom arktičkom rudniku uglja za čuvanje i zaštitu svetskih useva i biljaka od globalne prirodne katastrofe ili katastrofe napravljene od strane čoveka. Ako nuklearni rat ili globalno zagrijavanje unište određene useve, vlade će moći da povuče seme iz trezora kako bi ponovo pokrenule svoju poljoprivrednu industriju.

Engleska crkva uvela bežično plaćanje

Norveška vlada kaže da će nadogradnje uključiti izgradnju novog konkretnog pristupnog tunela i servisne zgrade u kojoj će biti smeštene “jedinice za hitnu energiju i rashladne uređaje i druga električna oprema koja emituje toplotu kroz tunel”. Norveški ministar poljoprivrede i hrane Jon Georg Dale, rekao je da će građevinski radovi početi uskoro. “To je sjajan i važan zadatak da zaštitite sve genetske materijale koji su presudni za globalnu sigurnost hrane”, rekao je Dale u izjavi.

Norveška je spremna za ekološku katastrofu

Trezor se nalazi na udaljenom ostrvu u arhipelagu Svalbard između Norveške i Severnog pola. Ima kapacitet za skladištenje 4,5 miliona sorti useva. Trenutno ima više od 890.000 uzoraka iz gotovo svake zemlje na svetu. Uključujući sorte glavnih kultura kao što su kukuruz, pirinač, pšenica, krave, ječam i krompir.

Istraživači su ranije povukli seme iz Svalbard Global Seed Vaulta u 2015. godini. Ova sredstva su korišćena za stvaranje semenskih banaka u Maroku i Libanu, nakon što je oštećena centralna bankarska banka u Alepu u Siriji oštećena tokom građanskog rata u zemlji.

Prošle godine, topljenje permafrosta izazvano neuobičajeno toplim temperaturama ušlo je u seme , ali na sreću voda nije prodrla u trezor. Ostrvo na kojem se nalazi sedište semena je takođe dom Svetske arhive podataka. Mesto gde se umesto semena, podaci čuvaju na kolutima specijalno napravljenog filma i čuvaju se sigurno i bezbedno.

Pametna ideja i ulaganje u sigurnu budućnost

Izvor: TNW

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here