Marketinške agencije gube poslove, zašto je to tako

0
876

Šta čeka marketinške agencije u 2018 godini

Marketinške agencije gube poslove. Prošle jeseni, telekomunikaciona kompanija Sprint napravila je internu digitalnu agenciju za oglašavanje, što je signaliziralo značajan pomak u strategiji reklamiranja te kompanije. To je još jedan primer u nizu. Velika kompanija koja pokušava da postane fleksibilnija, dobija kontrolu nad procesom kupovine oglasa i štedi novac u vremenu kada se konfuzija i frustracija povećavaju u digitalnom oglašavanju.

Ništa nije čudno u ovom Sprintovim potezom. Oni nisu jedina kompanija koja je napravila ovakav potez. Unilever je prošle godine napravio interni studio za potrebe snimanja reklama, a nju su sledili Netflix i L’Oreal.Čak i pre toga, Allstate i StubHub su napravili isti potez.

Ovi brendovi su napravili svoje agencije za oglašavanje koji posluju u sklopu te kompanije, jer im se ne dopalo ono što su dobili od reklamnih agencija kojima su taj posao mnogo plaćali. I taj trend raste enormnom brzinom. Dok 16 odsto velikih kompanija trenutno koristi svoje reklamne agencije, u 2018 godini ovaj broj će se znatno povećati.

Iskreno, da li znate ijednog oglašavača koji ne želi da ima više kontrole nad podacima o učinku i kako se troši njihov oglasni budžet. Oglašavači sve više ukidaje agencije za oglašavanje u potpunosti. Prema istraživanju Svetske federacije oglašivača prošlog proleća, 41 odsto prodavaca planira da ove godine preuzme veću kontrolu nad njihovom reklamnom potrošnjom. Druga studija iz Infectious Media navela je da 71 posto oglašivača smatra da se agencije trude da se prilagode reklame povećanju prodaje.

Napredak u medijima

Kada se pojavljuju novi tipovi medija, potrebno je specijalno znanje. Tržišta su zauzeta, to je činjenica. Ne možete pratiti svaki novi trend u mobilnim, društvenim medijima, SEO-u i digitalnom oglašavanju, tako da ima smisla platiti stručnost kako biste se osigurali da ćete doći do klijenata. Međutim, tokom vremena, tehnologija postaje manje misteriozna.

Svi smo videli ovaj obrazac putem e-pošte, pretraživanja i marketinga u društvenim medijima (i organski i plaćeni). Te funkcije sada preuzima sama kompanija. Verujem da se ista stvar dešava sa programskim oglašavanjem danas.

Štednja troškova je dovoljan razlog da vaši interni tim obavi kupovinu oglasa. Jednostavan proračun pokazuje da kompanija koja godišnje troši 2 miliona dolara na digitalno oglašavanje može uštedeti jednu četvrtinu od toga tako što će izbaciti posrednika i taj posao dati svojim radnicima koji će za to dobiti platu.

Međutim, što je najvažnije u celom tom poslu, to je kontrola nad podacima ,i tu je puno toga. IDC predviđa da će globalni podaci dosegnuti do 44 zetabajta do 2020. godine – da, zetabajta.To je deset puta veći broj globalnih podataka od podataka iz 2014. godine.

Najveći SSD ima 100TB a proizvodi ga Nimbus

U svim tim brojevima je riznica podataka koji identifikuju svoje najbolje kupce. A to je kompanijama najbitnije. Ti uvidi su vaš glavni ključ za izradu reklame.

Marketinške agencije gube poslove , budućnost digitalnog oglašavanja

Pod rizikom da navede očigledno. Radikalno izmenjeno medijsko okruženje promenilo je oglašavanje. Komplikovanije je nego ikada ranije, ali podjednako koliko je potrebno. Sa toliko uređaja, kanala i tokova podataka za koje se računaju, agencije su u odbrambenoj strukturi i teško se drže gore.

Prelazak na interno oglašavanje već je započeto a siguran sam da će nastaviti da raste u vremenu koje nam dolazi

Izvor: TheNExtWeb

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here