Kako čuvati bitkoin i ostale valute

0
909
<> on October 23, 2017 in London, England.

Čuvanje bitkoina

Kako čuvati bitkoin i ostale valute – bezbedno. Držanje kripto valuta na menjačnicama nije bezbedno. U januaru 2018. godine, Coincheck, japanska menjačnica kripto valuta, je hakovan i ukradeno je 530 miliona dolara u kripto valutama. Ovo je samo jedna u nizu pljački kripto menjačnica. Pogledajte još neke primere:

Mt. Gox je hakovan za 460 miliona dolara u martu 2014. godine
Bitfineks je hakovan za 72 miliona dolara u avgustu 2016
Bittgrail je hakovan za 170 miliona dolara u februaru 2018

Koliko bitkoina ima Ilon Mask

 

Podrazumevana opcija za skladištenje nakon kupovine kripto valuta jeste da je ostavite na menjačnici. Ovo je dobro zato što menjačnica radi na upravljanju Vašim javnim i privatnim ključevima i daje vam login za e-poštu i lozinku, što je poznato i praktično. Ova pogodnost je dobra, ali to takođe znači da se bezbednost Vaših novčića oslanja na sigurnost te menjačnice. Dok menjačnice nastavljaju da unapređuju bezbednost, uvek će biti ozbiljnih sigurnosnih rizika u ostavljanju kripto valuta na menjačnici. Evo nekih načina kako možete da čuvate bitkoin i ostale kripto valute.

Hardverski novčanik za kripto valute

Ova vrsta skladištenja se odnosi na fizički uređaj koji je van mreže i upravlja zasebnim ključevima. Ove uredjaje još i nazivaju hladnjače ili hladno čuvanje. Vruće skladištenje odnosi se na metode povezane sa internetom (kao što su hosting na menjačnici ili na drugoj veb lokaciji) dok hladnjača nije povezana na internet. Hardverski novčanici su relativno skoro došli na tržište i do sada nije zabeležena kradja valuta sa ovih uredjaja. Ovi novčanici se smatraju najboljim za čuvanje. Dva najpopularnija hardverska novčanika su Ledger Nano S i TREZOR.

Papirni novčanik za kripto valute

Kao i hardverski novčanici, i novčanici od papira predstavljaju oblik hladnjače. Papirni novčanici su odštampani javni i privatni ključevi i mogu se implementirati preko QR kodova. Preporučuje se da papirni novčanik bude odštampan u najmanje dve kopije i da se čuva na sigurnom mestu. U ovom slučaju, fizički pristup je potpuni pristup i svako ko dobije pristup vašem papirnom novčaniku može preuzeti Vaše novčiće. MyEtherWallet je popularan papirni novčanik za Ethereum i ERC20 tokene.

Desktop novčanik za kripto valute

Kao što sugeriše ime, desktop novčanici su softverski klijenti koji se preuzmu i pokreću se sa desktopa. I ovaj način je sigurniji nego držanje kripto valuta na menjačnici. Ali imajte na umu da je Vaš računar povezan na internet i da postoji šansa da Vas neki haker opljačka.

Mobilni novčanici za kripto valute

Mobilni novčanici su aplikacije koje se hostuju na mobilnom uredjaju. Kao i novčanik na desktopu i ovaj novčanik je podložan hakovanju zbog intenet konekcije.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here