Internet of Things – Da li je budućnost bezbedna?

0
961

Kako osigurati svoju bezbednost

Internet of Things – Da li je budućnost bezbedna? Trenutno smo na korak od najveće ljudske evolucije.Tamo gde je smena sa doba informisanja na digitalno doba. Tamo gde inteligentni uređaji mogu da osete prisustvo čoveka i odgovore na njegove potrebe.

Internet of things ili u grubom prevodu internet stvari

Ova fenomenalna promena dolazi iz želje čoveka da stvori bolju efikasnost, posebno sa svakodnevnim zadacima za automatizaciju tog procesa. Pored toga, troškovi koji su povezani sa ovim uređajima više nisu preveliki, tako da kompanije svih veličina mogu predstaviti te proizvode na tržištu.

Mnogi su se smejali kada je 2014. godine,John Chambers, CEO Cisco-a spomenuo termin “Internet svega( Internet of Everything)” kao potencijalno tržište od oko 17 triliona dolara, plus je napomenuo da će u narednih 5-10 godina preuzeti celo tržište. Dve godine kasnije i Čambersove tvrdnje su se ostvarile u obliku Interneta stvari (IoT).

Android P neće podržavati aplikacije za starije Android sisteme

Iako je prelazak sa Interneta ljudi na Internet stvari (IoT) pokrenuo novu vrstu inovacija, s druge strane, postoji čak i veća šansa da osetljivi lični podaci budu dostupni na mreži. Bez obzira da li je to naša zdravstvena evidencija ili porodične informacije ili čak i naše svakodnevne aktivnosti, svi smo povezani sa IoT-om. Loša vest je da će, prema istraživanju McKinsey-a, troškovi neefikasne sajber bezbednosti do 2020. godine porasti do 3 triliona dolara. S obzirom na to da će uređaji povezani sa ljudima do 2020. godine doći do 20,8 milijardi, to dovodi do mnogo većeg rizika štose tiče bezbednosti.

Podaci za ceo život

Tokom devedesetih godina, svi su bili fokusirani na podatke u pokretu – to je bila komunikacija između dve stranke. Međutim, kompanije su shvatile da sa napredovanjem podataka postoji veća šansa za kršenje podataka unutar kompanija.
Ono što nam je potrebno je razmatranje podataka za ceo životni ciklus, ne samo kada se prenosi izmedju uređaja, što postaje besmisleno ako je sam uređaj ugrožen.

Za sada, podaci nisu samo za jedan dan, niti za deceniju, već za ceo život. Šta god da radite ili čuvate preko Interneta ostaje tamo zauvek. Bilo da su to vaši podaci o kupcima, vaši lični podaci ili čak i poslovne tajne.Uzimajući u obzir gore navedeno, potrebno je napraviti potrebne promene. Jer sa napretkom, tamo dolazi jaka generacija hakera koji mogu uzeti Vaše podatke i koristiti ih u njihovu korist.

Lični podaci ne znači i sigurni podaci

Informaciona sigurnost ima tri komponente:

Poverljivost: Ovde su podaci ograničeni i zaštićeni.

Integritet: Uvereno je da nema kompromisa o podacima i informacijama.

Dostupnost: Oni ovlašćeni za pristup ovim informacijama mogu učiniti sve sa podacima.

Postoje neki važni sigurnosni protokoli koje možete učiniti da biste ojačali svoju sigurnost – enkripciju, zaštitne zidove, tokene i dvofaktorsku autentifikaciju – moramo ciljati poverljivost podataka, osigurati barijere protiv neovlašćenog pristupa i razviti efikasnu poslovnu kontrolnu tablu. Ali mašine, imaju svoje protokole, softver, pravila i izloženi API-ji će izložiti ranjivosti.

Internet of things je ranjiv

Nažalost, ne postoji ni jedan jedini stručnjak za sigurnost koji misli da možemo izgraditi IoT mreže bez ranjivosti.Za to nam treba novi pristup. Moramo znati kako se podaci menjaju i šta možemo učiniti da zaustavimo kršenje.

Ovo se zove pitanje integriteta – i trebalo bi da se fokusira na savremenu bezbednost u kojoj se sve odnosi na sve.

Integritet podataka je različit predmet. Šeme kao što su skalabilno dokazno posedovanje podataka (SPDP), blockchain i Merkle hash stabla i dinamično dokazno držanje podataka (DPDP) su odlična mesta za započinjanje istraživanja.Da bi skale ove tehnologije, možemo ih učiniti pouzdanim za velike mreže. Za ovo, mora da postoji ozbiljan tim stručnjaka koji će voditi računa o tome.

Internet stvari (IoT) više nije nova stvar.Sa velikim podacima dolazi veća odgovornost za šifrovanje tih podataka i čuvanje od očiju hakera.Bilo da ste osoba ili kompanija koja se bori na putu ka uspehu, morate osigurati svoje podatke. Morate razviti strategije koje vam mogu sprečiti veliki gubitak.

Izvor ReadWrite

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here