Fejsbuk protiv medija , da li je pošteno

0
800

Sve se vrti oko para

Fejsbuk protiv medija , da li je pošteno . Facebook je 6. januara 2017. zaposlio Campbell Brauna kao šefa vesti . U to doba, Braun je napisala da će “pomoći novinarskim organizacijama i novinarima da rade bliže i efikasnije sa Facebook-om”. Na mestu koje više nije javno, ona je napisala: “Ja ću raditi direktno sa našim partnerima kako bi im pomogla da shvate kako Facebook može proširiti domet njihovog novinarstva i doprineti njihovom poslovanju.”

Da li Fejsbuk treba nama da plati što ga koristimo

Koje stvari mogu da se promene ove godine? Na organizaciji koju je priredila Code Media u ponedjeljak uveče, Braunova je rekla izdavačima. “Moj posao je da ne regrutujem ljude iz novinskih organizacija da bi svoje stvari objavljivali na Facebook”, rekla je.

Braunova je upitana da li je zabrinuta što je najveći brazilski list Folha de Sao Paolo odlučio da prestane sa objavljivanjem svojih vesti na stranici od 6 miliona Facebook pratilaca.”To me nije iznenadilo”, rekla je. Folha nije objavljivala redovno na Facebooku vesti već neko vreme. I u svakom slučaju, nije bio njen posao da ih ubedjuje.

Fejsbuk protiv medija , uzmi ili ostavi

“Moj posao je da budem sigurna da postoje vesti na Facebooku i da izdavači koji žele da budu na Facebook-u imaju poslovni model koji radi”, rekla je. “Ako neko smatra da ovo nije prava platforma za njih, ne bi trebalo da budu na Facebooku.”Mislim da niko od nas ne zna kako izgleda budućnost novinarstva”, rekla je Braun. “Moraćemo da eksperimentišemo.” Braun je rekla da želi da Facebook mnogo jasnije saopšti izdavačima: “Moramo biti mnogo transparentniji i iskreniji sa izdavačima kojima to možda neće uspeti”, rekla je. Njena poruka im je bila sledeća: “Krenite sa nama ako ste spremni na veliki eksperiment koji možda neće uspeti.”

Sa jedne strane, Facebook je uvek bio eksperiment koji možda neće raditi za izdavače. Međutim, dok publikacije zavise od prihoda oglašavanja na ekranu, publika Facebooka od dve milijarde ljudi je bila previše velika da bi je ignorisali. Sigurno bi u tom razmeru neki izdavač bio bogat? A ipak, izgleda da nijedan izdavač nije izgradio veliki brend koji se održava pre svega putem prihoda od oglašavanja zasnovanih na Facebooku.

Izvor: Digg

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here