Asanž ostao bez interneta u Ekvadorskoj ambasadi

0
889

Asanž ostao bez interneta ali borba traje

Džulijen Asanž ostao bez interneta u Ekvadorskoj ambasadi. Ambasada Ekvadora je presekla internet vezu Džulijanu Asanžu u svojoj ambasadi u Londonu. Wikiliks navodi da je to zbog tvita koji je poslao.

Ovaj 46-godišnji osnivač izdavačke platforme i anti-tajnosne organizacije WikiLeaks je živeo u ambasadi u Knightsbridge, Londonu, od 2012. godine, kada je uzeo azil kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog navodnog silovanja, koje sam demantuje.

Asanž tvrdi da ako krene u Švedsku da bi se branio od optužbi. Da će odmah biti izručen Americi zbog političkih aktivnosti vezanih za WikiLeaks.
Prošle godine, Švedska je povukla optužbe za silovanje, ali Asanž može i dalje biti uhapšen i optužen za kršenje uslovne kazne ako bih samo kročio van ambasade.

Asanžu isečen internet zbog Tvitera

Aktivna upotreba Tvitera, učestvovala je u odluci vlade Ekvadora da prekine njegovu internet vezu. U saopštenju, Vlada Ekvadora je izjavila, da mogućnost Asanža da komunicira sa spoljnim svetom može loše uticati na Ekvadorske odnose sa Velikom Britanijom i Evropskom unijom.

U međuvremenu, zvanični Wikiliks nalog na Tviteru je rekao da Asanž nije bio u stanju da telefonira, prima posetioce, razgovara sa novinarima, ili pošalje tvit.

Wikilwaks je žestoko kontoverzan

Wikiliks je inače žestoko kontroverzan i više puta je izazvao gnev Američke vlade za njeno objavljivanje tajnih dokumenata, unutrašnjih dopisa iz Američkih ambasada i agencija , a u jednom slučaju, video poznat kao “Collateral Murder” koji pokazuje američki helikopter kako puca na novinare u Iraku.

 

U trci za Američkog predsednika 2016, Wikiliks je objavio mejlove i dokumenata uzetih iz Demokratske stranke, gde dominiraju nepovoljni naslovi za Demokratskog kandidata Hilari Klinton. Vlada SAD-a je rekla da su dokumenta ukradena od strane Ruskih hakera i objavljivanje služi da potkopaju veru u izbor i destabilizuju kandidata Hilari Klinton.

Da li je blokčejn mozak veštačke inteligencije

Asanžova petogodišnja bitka nije nimalo laka. WikiLeaks kaže da je imao zdravstvene probleme, ali nije smeo da traži lečenje zbog straha od hapšenja. Njegov odnos sa svojim Ekvadorskim domaćinima takođe je bio ponekad napet. Dokumenti koje je BuzzFeed dobio u 2015 detaljno je izrazio zabrinutost. Najviše zbog njegovog psihičkog zdravlja i uključivao je fotografije koje su se nalazile u njegovoj sobi 2013. godine.

Ekvador je njemu ranije prekinuo internet 2016. godine ali privremeno. Zbog zabrinutosti da su se izdanja WikiLeaksa mešala u Američke predsedničke izbore.

Izvor:BusinessInsider

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here