Dijagnostički podaci u Windowsu , kako se brišu?

0
775

Dijagnostički podaci u Windowsu , kako se brišu?

Dijagnostički podaci u windowsu . Nova funkcija u Windows Insiders Buildu 17083 omogućava korisnicima da izbrišu dijagnostičke podatke koje Microsoft prikuplja. Windovs 10 je dosta kritikovan zbog problema sa privatnošću. Mogućnost brisanja dijagnostičkih podataka može bar malo ohrabriti korisnike ovog operativnog sustema.

Šta je Windows Hello i čemu on služi ?


Microsoft je objavio novu funkciju u Windovs Insiders Build-u 17083 koja će omogućiti korisnicima da izbrišu dijagnostičke podatke koje čuvaju firme. Evo jednostavnog procesa za brisanje vaših dijagnostičkih podataka:

Otvorite meni Start u donjem levom uglu početnog ekrana
Kliknite na postavke, a potom izaberite stavku Privatnost.
Kliknite na dijagnostiku i povratne informacije.
Na sledećem iskačućem prozoru kliknite na sivo dugme Izbriši i to bi bilo to.

Ako se pitate da li ste ispravno uradili korake, trebalo bi da vidite pop-up prozor u poslednjem koraku koji izgleda ovako

www.techrepublic.com

Zbog kršenja privatnost na ratnoj nozi sa korisnicima

Windows 10 je imao baš loše odnose sa korisnicima koji su svesni privatnosti od puštanja u rad ovog operativnog sistema u 2015. godini. Usled podrazumevanih postavki sistema oko prikupljanja podataka. Međutim, mogućnost brisanja podataka o dijagnostici može biti jedan korak ka ponovnom sticanju poverenja kod nekih od tih korisnika.

Šta su dijagnostički podaci

Dijagnostički podaci su sakupljeni podaci koji se odnose na dijagnozu problema sa vašim sistemom. Obično se anonimno prikupljaju i vraćaju proizvodjaču sistema kako bi ih koristio da bi bolje podesio i napravio svoj OS za sledeće izdanje. Međutim, neki korisnici su oprezniji od drugih kada je u pitanju sakupljanje podataka.

Kao deo svojih napora u pogledu transparentnosti, Microsoft je takođe objavio Windows Diagnostic Data Viewer – dostupan u Microsoft prodavnici – kako bi korisnicima tačno pokazao koji podaci se prikupljaju. Podaci o povezivanju, performansama, korišćenju i još mnogo toga se čuvaju u oblaku i mogu se pretraživati, kako je Microsoft izjavio na konferenciji za novinare.

Važno je napomenuti da se Data Wiever razlikuje od Microsoft Privacy Dashboard. Microsoft Privacy Dashboard je alat koji će zapravo omogućiti korisnicima da promene ili ograniče podatke koje prikuplja Microsoft, navodi se u saopštenju.

Pored nove kontrolne table, Windovs Insiders Build 17083 donosi i grafička poboljšanja, novu aplikaciju za autentifikaciju,  poboljšanja sigurnosti i ažuriranja za Bluetooth, Microsoft Edge i još mnogo toga.

Izvor: WindowsCentral

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here