Tajnu službe zabranjuju Huawei u Americi

0
765

Huawei telefoni će biti zabranjeni u Americi

Tajnu službe zabranjuju Huawei. Šefovi šest glavnih američkih obaveštajnih agencija upozorili su da Američki građani ne bi trebali da koriste proizvode i usluge koje su napravili Kineski tehnološki giganti Huawei i ZTE. Prema izveštaju CNBC-a, šefovi obaveštajnih službi dali su preporuku tokom saslušanja senatskog obaveštajnog odbora. U grupu su bili čelnici FBI, CIA, NSA i direktor nacionalne obaveštajne službe.

Iphone XS Max – komponente vrede 443 dolara

Tokom svog svedočenja, direktor FBI Chris Wray je rekao da je vlada “duboko zabrinuta zbog rizika da se dozvoli bilo kojoj kompaniji ili entitetu koji se drži stranih vlada koji ne dele naše vrednosti kako bi dobili položaje moći unutar naših telekomunikacionih mreža.” da bi to omogućilo “sposobnost da zlonamerno modifikuju ili kradu informacije. I to pruža kapacitet da se sprovede neotkrivena špijunaža. ”

Ova upozorenja nisu ništa novo.Američka obaveštajna zajednica je dugo bila oprezna sa kompanijom Huawei, koju je osnovao bivši inžinjer Kineske Narodne oslobodilačke vojske, a američki političari su ih opisali kao “efektivnu ruku Kineske vlade”. Ovo upozorenje dovelo je do zabrane Huawei prodaje preko ugovora sa mobilnim operaterima u SAD u 2014. godini.

Huawei preteko Apple po broju prodatih telefona

Iako je Huawei počeo kao telekomunikaciona firma, stvarajući hardver za komunikacionu infrastrukturu, pametni telefoni kompanije su se pokazali neverovatno uspešnim u poslednjih nekoliko godina. Prošlog septembra, čak je i nadmašio Apple kao drugog najvećeg proizvođača pametnih telefona na svetu,odmah iza Samsunga.

Ali kompanija nikada nije mogla da se probije na unosnom Američkom tržištu, što je delimično zbog neprijateljstva Američke vlade. Prošlog meseca Huawei je planirao da predstavi svoj novi Mate 10 Pro u SAD-u preko AT&T, ali je mobilni operater u poslednjem trenutku izašao iz ugovora, navodno zbog političkog pritiska.Odluka je dovela do toga da Huaweiov glavni izvršni direktor Richard Yu napusti binu tokom govora u CES-u, opisujući potez kao “veliki gubitak” za kompaniju, ali veći gubitak za potrošače.

Huawei još uvek pokušava da proda Mate 10 Pro koji je otključan u Americi. Izgleda da je ovaj napor gurnuo kompaniju u očajničke mere. Uključujući i upućivanje korisnika da pišu lažne recenzije za telefon na saju Best Buy.

Tajnu službe zabranjuju Huawei , tvrde da ima veze sa Kinskom vladom

Američki zakonodavci trenutno razmatraju zakon koji bi zabranio zaposlenima u vladi da koriste Huawei i ZTE telefone u potpunosti. Tokom pretresa, republikanski senator Richard Burr, predsedavajući senatskog obaveštajnog odbora, rekao je:”Danas  je moja briga Kina, a posebno kineske telekomunikacije poput Huawei i ZTE, za koje se široko smatra da imaju izvanredne veze sa Kineskom vladom. ”

Kao odgovor na ove komentare, portparol komapnije Huawei je rekao za CNBC: “Huawei je svestan čitavog niza aktivnosti u SAD koje su naizgled usmerene na sprečavanje poslovanja kompanije Huawei na tržištu SAD-a. Huawei ima poverenje od strane vlada i potršača u 170 zemalja širom sveta i ne predstavlja veći rizik od cyber sigurnosti od drugih proizvodjača mobilnih telefona . ”

Ovo je odlična kompanija i pravi odlične telefone. Da li američke službe na ovaj način štite Apple ??? Neki veruju da je tako.

Izvor: PhoneArena

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here