Šta Vaš iPhone zna o vama ? Mnogo toga

0
1199

Šta Vaš iPhone zna o vama . Lični podaci prikupljeni na Facebook-u bi na kraju mogli i da završe na Dark webu. Prema novim istraživanjima, podaci prikupljeni od 50 miliona ljud (skandal Cambrige Analitcs) vrede ogroman novac za online kriminalce. Procenjuje se da bi njihova vrednost mogla da dostigne i 260 miliona dolara. Na dark webu se prodaju i lični podaci sa Instagrama i Tvitera, takodje. Ali, nisu samo drušvene mreže te koje prikupljaju podatke od korisnika. Tu su naravno i mobilni telefoni. Pogledajte samo koje informacije Vaš iPhone prikuplja o Vama.

Pročitajte još : Apple sprema savitljivi iPhone telefon

iPhone

Šta Vaš iPhone zna o vama? Da počnemo … 

Sve što pitate Siri, čuje i neko drugi

Svaki put kada nešto pitate Siri, znajte da to čuje neko iz kompanije Apple a i drugi saradnici. Sve ovo je u skladu sa ugovorom o licenciranju softvera. Ovo ste prihvatili kada ste prvi put pokrenuli aplikaciju Siri. 

Siri omogućava kompaniji Apple da koristi Vaše informacije sa svojim saradnicima. Te informacije su Vaše ime, kontakte iz imenika, Vašu lokaciju i Vaš Apple music nalog. 

Lični podaci

Postoje dve vrste informacija koje iPhone prikuplja o Vama. To su lične informacije i ostale bitne informacije

  • Lične informacije koje Vaš iPhone prikuplja o Vama su : Vaše ime i prezime, poštanska i mejl adresa, broj telefona, sve kontakte iz imenika i informacije o kreditnoj kartici
  • Ostale bitne informacije koje Vaš iPhone prikuplja o vama su: vaše zanimanje, poštanski broj i lokacija na kojoj se uredjaj koristi. 

iPhone prati gde si i šta radiš

iPhone, verovali ili ne, zna tačno gde živite, gde radite i koja mesta često posećujete. Ne samo da je Vaš telefon označio ta mesta na mapi, već beleži i vreme kada ste došli na neku od tih lokacija i kada ste sa te lokacije otišli. Većina korisnika ima uslugu za odredjivanje lokacije isključenu jer dosta crpi bateriju . Medjutim, čim otvorite aplikacije kojima je potrebna GPS veza, Vaš telefon će sačuvati lokaciju. 

Što duže razmišljate o ovome i gledate u telefon, jednostavno shvatite da u stvari, telefon gleda u Vas.

Svaku poruku koju pošaljete, kompanija Apple čuva

Apple čuva sve Vaše iMessages poruke u šifrovanoj formi “u ograničenom vremenskom periodu”. Apple nikad nije objavio koliko traje taj “ograničen period”.  

Izvor: TopBuzz

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here