Previše plaćate mobilne telefone, tvrde iz MediaTek-a

0
841

Previše plaćate mobilne telefone, tvrde iz MediaTek-a . Bilo da je u pitanju novi iPhone, Samsung ili bilo koji drugi proizvodjač, jedno je sigurno a to je da previše novca dajete za pametne telefone, tvrdi proizvodjač čipova, MediaTek. 

Tajvanski proizvodjač čipova napravio je svoj čipset Helio P60, za koji tvrdi da će moći da se koristi u premijum pametnim telefonima a obećava da će doneti više snage za manje novca. 

Mediatek

MediaTek vidi  značajnu potražnju kod korisnika za vrhunske uredjaje ali tvrdi da ti korisnici i nisu previše zainteresovani za skupe dodatke kao što su VR naočare koje će retko koristiti. 

“Mislim da smo dostigli određenu tačku u industriji”, rekao je Finbarr Moinihan, generalni direktor kompanije Corporate Sales za TechRadar. “Naravno, premijum modeli će i dalje imati svoje potrošače ali polako dolazi vreme gde će se zapitati koliko novca daju za telefone i šta dobijaju za taj novac.”

Novi modeli ne donose značajna poboljšanja

Na tržištu se videlo veliko oklevanje korisnika kada je izašao model iPhone X. Taj telefon je dolazio sa početnom cenom od 999 dolara za model sa najmanje memorije što je bilo zaista dosta novca. Ništa jeftiniji nije bio ni Samsungov model Galaxy S9 i S9 plus. Ni jedan ni drugi proizvodjač nije mogao da se pohvali prodajom. 

Istivremeno, jeftiniji telefoni su se približili premijum modelima po karakteristikama i performansama. Sada i kod jeftinijih modela možete videti ekran od 18:9 i dve kamere na poledjini. 

” Kada pogledate pojedine telefone i njihovu cenu, jasno Vam je da možete za dosta nižu cenu, dobiti uredjaj koji ima slične performanse kao premijum model i to za duplo manje novca”, tvrdi Moynihan.

MediaTek se okrenuo ka poboljšanju veka trajanja baterije i poboljšanju fotoaparata a bez podrške za Quad HD ekrane za VR i bez 5G ready modeme koji dosta podižu cene čipseta.  

MediaTek nudi komprosis, bolja baterija ali bez VR i 5G podrške

Helio P60 je okrenut bateriji. Taj čipset može postići 12% uštede energije i čak 25% uštede baterije prilikom intenzivnih zadataka kao što su 3D igrice. Njegova CorePilot tehnologija obećava da će bolje deliti radna opterećenja kako bi optimizovala performanse. 

Ovakva obećanja ne vidimo prvi put. Pojedini proizvodjači čipova su obećavali i do 30% uštede baterije ali snažniji uredjaji i aplikacije su to neutralisali. Iz tog razloga ćemo morati da vidimo kako će se na tom polju snaći P60 uredjaji. 

MediaTek čipset takodje daje i mogućnost dvostruke kamere od 16MP i 20MP ili jednu kameru do 32MP. Tu je podržan i displej u razmeri od 20:9 u Full HD+ rezoluciji. Podržava i AI za napredno prepoznavanje lica i predmeta. Sve bitne stvari su tu, na jednom mestu. Jedina zamerka je nedostatak VR podrške koja i nije baš zastupljena i 5G mreže koja će tek zaživeti u bliskoj budućnosti. 

Gde su pametni telefoni u ovom trenutku

Helio P60 je radjen na 12nm tehnologiji do je Helio X30 radjen na 10nm tehnologiji. Kompanija veruje da će ovaj novi čipset oduševiti korisnike. Takodje vole da navedu da je 48% pametnih telefona došlo od kineskih proizvodjača u 2017.godini. Ti telefoni su uglavnom bili usmereni na tržišta u razvoju. MediaTek, Qualcomm i Huawei su odneli najveći deo tog tržišta. 

Najveći partneri MediaTek-a za Helio P60 su Lenovo, Oppo,Gionee,Meizu i Xiaomi. 

“Uvek postoje korisnici koji će tražiti telefon do 100 dolara. Uvek postoje i korisnici koji će biti srećni da plate izmedju 1000 i 1200 dolara. Izmedju ove dve grupe korisnika je velika šansa za MediaTek”, tvrdi Moynihan dalje u ovom intervjuu za TechRadar. 

Izvor: TechRadar

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here