Nokia zaradjuje 3 eura od svakog prodatog 5G telefona

0
1189

Nokia zaradjuje 3 eura od svakog prodatog 5G telefona . Patentni ratovi vezani za licenciranje su prilično nepredvidjeni dogadjaji za tehnološke kompanije. Ali sada, Nokia i gomila drugih giganta, preduzimaju korake kako bi izbegli buduće bitke tako što će javno objaviti naknade za licenciranje uključene u 5G tehnologiju. U junu je predstavljen internacionalni 5G standard koji ukazuje na to kako će 5G mreža zaista funkcionisati. Taj standard obuhvata i hardver koji je potreban za rad a koji je oslanja na stručnost i istraživanje brojnih kompanija uključujući Qualcomm, Huawei, Ericsson, Samsung i Nokiju.

Pročitajte još : Šta je 5G mreža i šta nam ona donosi?

U zamenu za njihovo učešće u kreiranju standarda, svakoj kompaniji je dozvoljeno da licencira svoj deo doprinosa proizvodjačima uredjaja. To u suštini znači, da će kompanije kao Apple i Google, plaćati malu premiju po uredjaju za korišćenje patenata koji su uključeni u tu tehnologiju.

Nokia zaradjuje 3 eura, Qualcomm traži procenat

Te naknade ne moraju da budu fiksne. Recimo, finska Nokija je postavila naknadu od 3 eura po uredjaju, dok je Ericsson kreirao skalu od 2,5 do 5 dolara po uredjaju, u zavisnosti od cene telefona. Medju ovim gigantima, naravno, ima i pohlepnih, tako Qualcomm recimo traži 2,275 posto od veleprodajne cene telefona za korišćenje njihovog patenta. Kompanija Huawei još uvek nije objavila naknadu za korišćenje njihove tehnologije ali je direktor te kompanije rekao da će se držati FRAND principa (pošteno, razumno i nediskriminativno). To znači da će visinu naknade smanjiti koliko god je to moguće. U slučaju Nokije, održavanjem niskih taksi, ne samo da će zaraditi više novca od 5G uredjaja, već će i proaktivno raditi na tome da izbegnu budući debakl sa mobilnim telefonima koji može skupo da ih košta.

Apple se nije preterano oglašavao o patentima vezanim za 5G tehnologiju. Znajući kompaniju Apple, verovatno imaju spreman plan za to. U trenutnoj situaciju, Nokija je prošla najbolje, bez obzira na visinu naknade. Na neki način, ona je to i zaslužila. Čekamo dolazak 5G mreže u Srbiju, pa da vidimo kako će to funkcionisati kod nas.

Izvor : Engadget

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here