Huawei optužen za špijunažu , tu je i kineska vlada

0
774

Da li je Huawei špijunirao za Kinesku vladu?

Huawei optužen za špijunažu. Huawei, drugi po veličini proizvođač mobilnih uređaja u svetu, mora da učini nešto što pre ako ikada želi da posluje u Sjedinjenim Državama i potencijalno postati najveći svetski proizvođač telefona jednog dana. Kineska kompanija ne može da dobije ugovore od američkih mobilnih operaterera da prodaje svoje telefone preko paketa. A sada su i direktori FBI,CIA i NSA javno optužile kompaniju da dozvoljava svojim uređajima  (zajedno sa ZTE) da ih kineska vlada upotrebljava za špijuniranje Amerikanaca.

5G je pravi razlog zabrane Huawei telefona u Americi

Iako je Huawei negirao ove optužbe, potrebno je još više da ubedi Amerikance da veruju u njihove telefone. Niko ne voli da bude predmet optužbi. Huawei je javno izneo svoju neprijatnost zbog toga što je navodno pomogao kineskoj vladi da špijunira Amerikanace putem svojih telefona.

Oglasio se i direktor kompanije Huawei

Na CES-u 2018, Richard Yu, izvršni direktor Huawei grupe za potrošačku elektroniku, isključio je tvrdnje o špijuniranju, rekavši da je kompanija proteklih 25 godina potrošila na uspešno dobijanje saglasnosti i poverenja korisnika i vlada širom sveta. Portparol ,takodje optužene,kompanije ZTE dala je sličnu izjavu. Gde je dokaz?

U ovom trenutku nema čvrstih dokaza koje bi potvrdile sve ove tvrdnje da su Huawei telefoni pretnja po ličnu ili nacionalnu bezbednost.

Huawei optužen za špijunažu , NSA hakovala Huawei

Ironično, ali jedino poznato hakovanje ,koje se zna je o tome koliko je blisko povezan sa kompanijom Huawei nije uradila kompanija ili kineska vlada, već NSA. U 2012. godini otkriveno je da je NSA napravila program pod nazivom “Shotgiant” koji je kreiran da nadgleda opremu za umrežavanje kompanije Huawei, kako bi nadgledala komunikacije širom sveta i pronalazila veze između kineske kompanije i Kineske narodnooslobodilačke vojske.

Ali kao i ove nove tvrdnje, nije bilo dokaza da je Huawei napravio bilo kakve prekršaje. Samo zamislite da je bilo koja druga vlada rekla nešto slično. Na primer, zamislite da je Kineska vlada optužila Appleove iPhone da špijuniraju svoje građane, iako nema dokaza koji bi to mogli da potvrde. Zatim označiti iPhone i sve proizvode kompanije Apple kao nepouzdane jer bi mogla da radi sa NSA, kako bi pratila kineske komunikacije. Da li bi to bilo fer? Naravno da ne.

Huawei nije kriv

U 2016. godini otkriveno je da Adups, kineska softverska kompanija koja prodaje firmwere trećim proizvođačima Androida poput Blu, uključila je softver koji bi slao tekstualnu poruku osobi na kineski server svakih 72 sata. Softver za praćenje namenjen je neimenovanom kineskom proizvođaču telefona, ali nije bio namenjen američkim telefonima. Blu je uklonio špijunski softver, ali nije jasno da li su drugi proizvođači telefona poput Huawei i ZTE koji su takođe navodno koristili Adupsov softver takođe uklonili sa svojih uređaja. I koji telefoni imaju špijunski softver ako su i dalje prisutni na telefonima?

Huawei je oduvek tvrdio da je to “nezavisna privatna kompanija koja je u potpunosti u vlasništvu svojih zaposlenih”, ali bilo koja mrva sumnje (osnovana ili ne) košta ovaj posao, ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama, već i globalno. Ali ako želi dokazati svoju nevinost, moraće da se u velikoj meri potrudi da dokaže kako njegovi uređaji ne prisluškuju svoje korisnike.

Pored obavljanja sopstvene istrage, kompanija je angažovala stručnjake iz eksternih firmi kao što su UL, da pogledaju situaciju iz nepristrasne perspektive

Izvor: TNW

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here