Best Buy izbacuje Huawei proizvode

0
784

Šok u Americi za kompaniju Huawei

Best Buy izbacuje Huawei proizvode. Best buy, najveća američka prodavnica potrošačke elektronike odmah iza Amazona, prestala je prodaju telefona i drugih uređaja koje je napravila kineska kompanija Huawei. Odluka kao odluka je mala stvar. Važan indikator da se Novi hladni rat proširi dijametralno u sektor maloprodaje, jer Amerika i njeni saveznici odstupaju od Kine i Rusije zbog globalne dominacije.

Detalji o ovoj odluci kompanije Best Buy da više ne prodaju Huawei uređaje tek treba da budu objavljeni. Veruje da će ovaj gigant iz Mineapolisa u narednih nekoliko nedelja početi da povlači proizvode iz njihovih prodavnica. Ono što znamo sigurno je da Best Buy ne želi da govori o tome.

“Mi donosimo odluke da prestanemo da prodajemo neki proizvod iz raznih razloga”, rekao je neimenovani portparol Best Buy-a za Reuters bez davanja dodatnih informacija.

Ovaj potez, koji je prvi preneo CNET, dolazi u osetljivom trenutku za američko-kineske odnose. Politika Trampovog režima ne samo da podstiče spektar globalnog trgovinskog rata, več i vrhovni Američki zvaničnici i dalje izražavaju zabrinutost da Kineski proizvođači elektronike poput kompanija Huawei i ZTE predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnosti za SAD.

Direktor FBI protiv kompanije Huawei i ZTE

“Mi smo duboko zabrinuti zbog bezbednosti. Ne možemo da dozvolimo bilo kojoj kompaniji ili entitetu koji blisko saradjuju sa stranim vladama a koje ne dele naš sistem vrednosti da imaju pristup u našim telekomunikacionim mrežama”, rekao je direktor FBI-a Chris Vray na saslušanju prošlog meseca.

Šef NSA ponovio je te zabrinutosti, rekavši. “Ovo je izazov koji mislim da će se samo povećati, a ne smanjiti s vremenom koje dolazi. Morate dugo i pažljivo posmatrati takve kompanije.”

Iako ništa od ovoga nije novo. Američki komitet za obaveštajne poslove objavio je izveštaj koji govori koliko se o ovome pričalo u 2012. Odluka kompanije Best Buy predstavlja promenu u Američkoj maloprodaji koja bi lako mogla se preslika i na druge industrije.

Američki mediji nisu želeli precizno da navedu zašto bi Kineski proizvođači elektronike bili pretnja nacionalnoj bezbednosti, ali se u velikoj meri svodi na ono šta bi se moglo dogoditi ako bi krenuo Hladni rat.

Best Buy izbacuje Huawei , novi hladni rat bi uskoro mogao da počne

Što znači da ako problemi kulminiraju između Amerike i Kine i počne rat, Kina bi mogla hipotetički koristiti svoj položaj na Američkom tržištu elektronike da bi uradila bilo šta sa telefonima ili ih jednostavno može isključiti. I dok je to sve hipotetičko pitanje, to je stvar o kojoj razmišljaju Američke obaveštajne agencije.

Huawei optužen za špijunažu

Huawei je treći najveći svetski proizvođač smartfona, ali njihov najnoviji model je konkurent Američkog iPhone-a, Mate 10 Pro, nije dobro prošao u SAD-u. U stvari, kompanija je nedavno uhvaćena da objavljuje lažne recenzije na veb sajtu Best Buy-a u cilju đto bolje prodaje.

Ovo se možda se ne čini kao velika stvar za Best Buy da povuče proizvode ovoj kompanije. Ali baš kao što smo videli u pretnjama o trgovinskom ratu, Kina bi mogla potencijalno da uzvrati kontra merama povlačenjem američkih proizvoda sa svog tržišta. Na primer, Apple ima samo 23 odsto udela na tržištu iPhone-a u Kini i voleo bi da ima i više. Ali, potez Kineske vlade bi mogao da bude dosta opasniji po Američku industriju. Baš dosta opasniji.

Izvor: Gizmodo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here