Wear OS ili Watch OS – koji sistem je savršen za Vas

0
745

Kako odabrati pametan sat?

Wear OS ili Watch OS – koji sistem je savršen za Vas . Tehnolgija i dodaci postaju sve popularniji iz godine u godinu. Već smo videli fitnes narukvice i pametni nakit. Takodje, smo videli i kako luksuzni brendovi kreću sa proizvodnjom pametnih satova. Velika imena kao što su Samsung,Lg i Huawei, već nude uredjaje koji koriste Google Wear OS (ranije poznat kao Android Wear), dok Apple nudi pametne satove koji koriste Watch OS. Ukoliko se odlučite za kupovinu pametnog sata, moraćete da izabere jednu od ove dve dominantne platforme. Za Vas sam uporedio specifikacije, funkcije i dizajn kako bi vam pomogao u izboru.

Pročitajte još : Apple watch pronašao ubicu žene

Apple watch

Wear OS ili Watch OS – Specifikacije

  • kontrola uredjaja – Wear OS za kontrolu pametnog sata koristi touch screen i digitalnu krunicu (u zavisnosti od proizvodjača). Watch OS takodje koristi touch screen i digitalnu krunicu za kontrolu svog pametnog sata.
  • glasovna kontrolaWear OS u ovoj situaciji koristi Google Assistant, dok se Watch OS oslanja na sopstveni Siri
  • aplikacije – Ovde je situacija jasna, Wear OS koristi aplikacije koje se mogu preuzeti na Google Play marketu, dok se aplikacije za Watch OS preuzimaju na Apple App Store.
  • fitnes i zdravlje – Google Fit je rezervisan za Wear OS, mada pojedini proizvodjači isporučuju i sopstvene aplikacije. Apple Healt je striktno rezervisana za Watch OS.
  • senzor za otkucaje srca – Pojedini modeli koji koriste Wear OS imaju senzore za otkucaje srca, ali svi pametni satovi koji koriste Watch OS imaju taj senzor.
  • vodootpornost – Apple pametni satovi koji koriste Watch OS su vodotoporni. Kod Wear OS to zavisi od samog proizvodjača.
  • podrška Wear OS podržava sve mobilne telefone koji imaju minimum Android 4.3 i novije. Watch OS omogućava povezivanje sa mobilnim telefonima koji koriste iOS 9 i novije.
  • cena – Minimalna cena za koju možete dobiti pametni sat koji radi na Wear OS je oko 100 dolara. Apple nije baš toliko pristupačan, najjeftini model koji radi na WatchOS-u je oko 250 dolara.

Wear OS ili Watch OS – Dizajn

Kada poželite da kupite neki pametni sat, pored funkcionalnost Vas interesuje i dizajn. Sat na ruci je i modni detalj da se razumemo. I Google i Apple su se potrudili da njihovi satovi budu dominantni u dizajnu i estetici.

U slučaju uredjaja kao što je Sony SmartWatch 3, sat je u obliku kvadrata, dok većina, poput Movado Connecta i Fosila Q, imaju zaobljeno kućište.

LG Watch Sport ima rotirajuću krunicu istu onakvu kakvu ima Apple Watch. Ostali satovi se mogu pohvaliti fizičkim tasterima koji pokreću aplikacije i druge posebne funkcije kao Casio WSD-F20.

Casio WSD-F20

Moram da napomenem da su starije verzije Wear OS-a imale poteškoća sa korišćenjem na satovima sa zaobljenim kućištima . Verzija Android Wear 2.0 rešila je taj problem. Generalno, problem je bio u kretanju po meniju.

Apple Watch, s druge strane, ima kockasti oblik kućišta sata. Kod ovog sata možete odabrati različite pozadine za sat a postoji i širok spektar različitih narukvica. Svi Apple Watch modeli dolaze u dve varijante (veličine). Manji model sa dijagonalom od 38mm i veći sa dijagonalom od 42mm.

Apple Watch 4 dolazi sa aluminijumskim, keramičkim ili kućištem od nerdjajućeg čelika. Tu su, kao i kod drugih modela ovog proizvodjača, veliki izbor narukvica. Dizajn je ostao sličan kao i kod prethodnika, kockasto telo sa zaobljenim ivicama i sjajnim malim ekranom. Karakteriše ga digitalna krunica koja stvarno radi perfektno i pravo je uživanje koristiti je.

Wear OS ili Watch OS – glasovni asistent

Na Wear OS, dovoljno je samo da izgovorite “OK Google” i aktiviraće se Vaš digitalni pomoćnik. Možete postaviti pitanja o Vašem kalendaru, kontrolisati Vašu pametnu kuću, proveriti sportske rezultate, proveriti vremensku prognozu i još mnogo toga. Glasovnom komandom, takodje možete zatražiti da Vam asistent pročita tekstualne poruke i podesi alarm.

Asistent na Watch OS-u nosi naziv Siri. Slično kao i kod Wear OS-a, i ovde pametni sat može da pokreće aplikacije, podešava alarme, šalje poruke i obavlja druge akcije po komandi. Watch OS se integriše i sa aplikacijama nezavisnih proizvodjača kao što je Zova ( aplikacija za vežbanje) ili sa PayPal-om. Takodje je kompatibilan sa HomeKit-om, Apple platformom za pametnu kuću. Ako imate Philips Hue sijalicu, možete glasovnom komandom da je isključite ili uključite ili da promenite boju sijalice.

Wear OS ili Watch OS – Fitnes mogućnosti

Fitnes i vežbanje su glavna preokupacija oba sistema. Wear OS na kontrolnoj tabli prikazuje sve podatke o Vašem treningu. Android Wear 2.0 je dodao mogućnost automatskog prepoznavanja aktivnosti. Dakle, Vaš sat će prepoznati koje vežbe radite i prikazaće koliko kalorija sagorevate prilikom hodanja, vožnje bicikla ili trčanjem. Sve ove mogućnosti su ugradjene u Google fitnes platformu i dostupne su za nezavisne programere i developere.

Mnoge od tih zdravstvenih i trening mogućnosti si prisutne i na Apple Watch satu. Aplikacija Apple Health prati Vaš napredak u tri kategorije (Kretanje, vežbanje u mestu i vežbanje) a odredjeni zvukovi ukazuju na to koliko ste blizu postuzanja Vaših ciljeva. Aplikacija Workout Vam omogućava da pratite aktivnosti poput kretanja, šetanja i vožnje bicikla i prikazuje potrošnju kalorija.

Wear OS ili Watch OS – integracija sa mobilnim telefonom

Integracija pametnih telefona Wear OS-a olakšava upravljanje satovima. Svaka notifikacija koja Vam se pojavi na satu, neće Vam se pojaviti i na mobilnom telefonu. Tako da nećete videti iste notifikacije na oba uredjaja. Možete i podesiti jačinu zvuka preko Vašeg sata ili kontrolisati reprodukciju muzike ili video zapisa.

Apple Watch poseduje uporedni nivo integracije kada su u pitanju notifikacije. Dolazne poruke poput SMS-a, mejla ili propuštenih poziva pojavljuju se na Apple Watch-u kada ga nosite. Nećete primati notifikacije na pametnom satu kada ga aktivno koristite. Kada jednom pogledate notifikacije, bilo na telefonu ili na satu, automatski će se obrisati.

Važno je napomenuti da mnoge Wear OS funkcije neće raditi na iPhone-u. Ne možete odgovoriti na iMessages na Wear OS satu. Kalendari se ne sinhronizuju pravilno – prisiljeni ste da birate izmedju Google ili Apple kalendara.

Wear OS ili Watch OS – pozivi i poruke

Funkcije poziva u Wear OS-u su odlično integrisane. Pametni satovi imaju ugradjene zvučnike i mikrofone pa mogu da primaju i ostvaruju pozive. Pojedini pametni satovi imaju i mogućnost da ostvaruju pozive i bez uparenog sata. Apple Watch, od serije 3, ima mogućnost primanja poziva i bez iPhone telefona u blizini.

Oba ova operativna sistema uzimaju u obzir vašu tačnu lokaciju kako bi Vam pružili relevantna obaveštenja i kontekstualne podsetnika. Svaka aplikacija koju ste preuzeli na telefon se automatski instalira i na Vaš Wear OS sat nakon što se sinhronizuju. Aplikacije se takodje ažuriraju simultano na pametnom telefonu i pametnom satu kako biste bili sigurni da uvek koristite najnoviju verziju aplikacije.

Isto važi i za Apple Watch, što znači da će se nove aplikacije automatski instalirati kada preuzmete kompatibilnu aplikacije na iPhone telefonu.

Wear OS ima stvarno odličnu stvar za razmenu poruka. Ova funkcija se zove Smart Replies i koristi mašinsko učenje kako bi generisao odgovore na dolazeće poruke. Recimo da dobijete poruku “Da li ste i dalje za večeru večeras?” Wear OS će Vam predložiti odgovore “Naravno“, “Nisam siguran” ili “Neću moći večeras“. Odlična stvar, za brz odgovor dok trenirate.

Wear OS ili Watch OS – beskontaktno plaćanje

Oba sistema podržavaju beskontaktno plaćanje. Wear OS satovi sa NFC-om koriste Google Pay platformu za plaćanje. Na kompatiblnim prodajnim terminalima možete samo da približite Vaš sat i tako izvršite plaćanje robe ili usluga. Apple Watch se oslanja na Apple Pay.

Mislim da sam Vam pomogao na neki način u odabiru Vašeg novog pametnog sata koji iz godine u godinu dolaze sa novim funkcijama i mogućnostima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here