Uskoro dolaze mnogo jače baterije

0
780
Baterije

Uskoro dolaze mnogo jače baterije . Svi smo pokušavali razne načine kako bi naša baterija na mobilnom telefonu trajala duže. Od gašenja pozadinskih aplikacija pa do smanjivanja osvetljenosti ekrana i ostalih stvari koje nam nisu pomagale. Ipak možda se uskoro pojavi trajno rešenje za naše svakodnevne muke. Izgleda da će mobilni telefoni sa baterijom koja jedva izdrži ceo dan korišćenja postati prošlost.

Uskoro dolaze mnogo jače baterije , projekat ” Silicon X ” je odgovoran za to

Naime, grupa norveških istraživača pronašla je način za poboljšanje kapaciteta baterije za 300-500 % i to pomoću silicijuma. Proizvodjači i istraživači baterija pokušavaju da koriste silicijum skoro 20 godina kao ojačivač baterije i to mešanjem malih količina u grafit.

Generalno, pametni telefoni koriste litijum-jonske baterije koje imaju nisku energetsku gustinu. Jednostavnim rečima, te baterije mogu samo pohraniti malu količinu energije. Litijum-jonske baterije se vrlo brzo zagrevaju; ponekad i eksplodiraju.

Kako navode izvori, nova tehnologija se bazira na činjenici da silicijum ima mnogo veći energetski kapacitet od grafita koji se koristi u konvencionalnim baterijama. 

Ali norveški istraživači su iskoristili drugu strategiju koristeći nanotehnologiju. Uspešno su formirali najbolji odnos silikon-grafitne mešavine kako bi poništili degradaciju.

Nove hibridne silikonske baterije neće biti ograničene samo na pametne telefone, već će se naći i u laptopovima, električnim kolima ili bilo kom drugom uređaju koji ima punjivu bateriju.

Kjeller Innovation je već počeo raditi na komercijalizaciji tehnologije, nazvavši ga projektom “Silicon X.” Kompanija će uskoro započeti testiranje novoformirane baterije u industrijskim procesima.

Možda bi ovo moglo dovesti do promene u industriji smart telefona i EV-a, s obzirom da se potrošnja baterija snažno povećala u poslednjih nekoliko godina.

Ali….

Veliko je pitanje, koliko se to isplati velikim kompanijama. Da li će žrtvovati mnogo prodatih rezervnih baterija, back-up baterija, power bank uredjaja, samo da bi udovoljili potrošačima. Ja lično mislim da neće. Da su godinama samo jedan mali deo novca ulagali u istraživanje o baterijama, već bi probnašli idealno rešenje. 

Izvor: Fossbytes

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here