Uberovo autonomno vozilo ubilo pešaka

0
796

Uber prestaje sa testiranjem autonomnih vozila

Uberovo autonomno vozilo ubilo pešaka. U prvom izveštaju o fatalnoj nesreći koja je uključivala autonomno vozilo i pešaka u SAD. Žena je ubijena u nedelju uveče kada je udarena Uberovim autonomnim vozilom dok su hodali pored puta u Tempeu, Arizona.

Prema policijskom izveštaju Tempe, žena je prebačena u lokalnu bolnicu gde je umrla od povreda. Policija “Tempe” je rekla da je automobil funkcionisao u autonomnom režimu u trenutku nesreće , sa vozačem za volanom”.

Prvi put autonomno vozilo ubilo pešaka

Autonomni režim znači da automobil vozi samostalno. Tokom testova, osoba sedi za volanom da bi prikupljao podatke o njegovom radu.U saopštenju u ponedeljak agencija za vožnju u San Francisku rekla je da “u potpunosti sarađuje sa lokalnim vlastima u istrazi.” Izvršna direktorka Ubera Dara Khosrovshahi objavila je sledeći tvit: “Neke izuzetno tužne vesti nam dolaze iz Arizone. Mi razmišljamo o porodici žrtve dok radimo sa lokalnim policijskim organima kako bi razumeli šta se desilo. “

Kao rezultat nesreće, Uber je najavio da je prestao sa testiranjem vozila u Pittsburghu, San Francisku, Torontu i većoj oblasti Feniksa. Uber trenutno radi testove autonomnih vozila u Arizoni, Pittsburghu, Torontu i drugim oblastima. Kada je kompanija počela da testira takve automobile u Kaliforniji 2016. godine, vozila su bila uhvaćenau prolasku kroz crveno svetlo, što je dovelo do velikog spora sa Kalifornijskim regulatorima.

Kompanija je primetila da vozila bez vozača “zahtevaju ljudsku intervenciju u mnogim uslovima, uključujući loše vreme”. Takođe je rečeno da nova tehnologija ima potencijal da smanji broj saobraćajnih nesreća u zemlji. Ovo nije prvu put da saobraćajnu nesreću izazove autonomno vozilo. Vozač sutomobil Tesla model S koji radi u autopilotu je ubijen u sudaru sa kamionom u Vilistonu, Florida 2016. godine.

Ovakvih će dogadjaja verovatno biti sve više. Autonomna vozila jesu budućnost ali pre nego što izadju na put moraju biti savršena.

Izvor:DW

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here