Šta znače slova i brojevi na Intelovim procesorima

0
860

Šta znače slova i brojevi na Intelovim procesorima. Intel je dao sve od sebe da na što lakši način obeleži modele svojih procesora. Kada vidite oznaku procesora, istog trenutka ćete znati koja je generacija u pitanju i koliko je moćan.

Šta znače slova i brojevi na Intelovim procesorima

Noviji Intelovi procesori u svom nazivu imaju kombinaciju slova i brojeva. Prvi deo naziva, pre crtice, je oznaka serije. Postoje serije i3, i5, i7 i odskoro i9. Što je broj veći, to je čip močniji. Dakle, i3 procesor je najslabiji i koristi se u jeftinijim računarima dok je i9 u samom vrhu po performansama.

Pročitajte još : Strah od veštačke inteligencije

Uzmimo za primer Intelov procesor i3-3220. Kao što sam gore naveo, i3 je serija procesora. Sledeći broj je 3, to je broj generacije. Znači to je procesor treće generacije, i to je veoma bitno da znate.

Sada ćemo uporediti dva Intelova procesora iz iste serije i generacije.
i3-3220 i i3-3240 su procesori iste generacije i serije ,jedina razlika je što je i3-3240 ima 3,4 Ghz a i3-3220 ima 3,3 Ghz. Znači poslednja tri broja u nazivu se odnose na snagu. Što je broj veći to je model brži.

Šta znače slova posle brojeva u nazivu?

Slova koja se nalaze posle brojeva u nazivu Vam daju uvid u to u koju svrhu su procesori napravljeni. Neki čipovi nemaju ova slova i to su standardni ili osnovni modeli.

G – znači da procesor ima ugradjeni grafički čip. Većina Intelovih procesora dolazi sa ugradjenim grafičkim procesorom kako biste mogli da koristite računar bez same grafičke kartice.

K– ovi procesori su uglavnom najbrži i mogu da budu overklokovani

T– znači da je procesor dizajniran tako da troši manje struje. Naravno, ovaj procesor ima i manje snage u odnosu na standardne modele iz iste serije koji na kraju nemaju oznaku T

U- ova oznaka se odnosi na to da je procesor dizajniran za laptopove. Ovi procesori troše još manje struje od modela sa oznakom T ali takodje imaju i dosta manju brzinu

Šta znače slova i brojevi na Intelovim procesorima

Izvor PC World

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here