Šta je HDMI 2.1 i šta nam donosi u budućnosti

0
764

HDMI 2.1 uskoro dolazi

Šta je HDMI 2.1 i šta nam donosi. HDMI Forum je objavio HDMI 2.1 standard za video kablove i veze u novembru. To znači da su nadogradnje veoma blizu. Sadašnji talas televizora, konzola i prenosnih medija će ostati netaknuti bar do sledeće godine. Zahvaljujući pres konferenciji HDMI Foruma za HDMI 2.1 na CES 2018, imamo ideju o tome šta će novi standard doneti.

Strah od veštačke inteligencije nije bez osnove

HDMI 2.1 će biti brži od prethodnika

HDMI 2.1 standard je brži od HDMI 2.0. Skoro trostruku širinu protoka HDMI 2.0, definiše maksimalnu brzinu od 48Gbps, u poređenju sa 18GBps. Za 4K televizore, to znači da HDMI 2.1 veza može da se nosi sa 4K video zapisom do 120 frejmova u sekundi.

Ove veće brzine znače širu podršku za dinamičan HDR video. Da, to su dve dinamike u jednom terminu, ali postoji razlog. HDR proširuje dinamički opseg videa, koji određuje kako se može dobiti tamni, svetli i šareni piksel. Najnoviji HDR sadržaj je statičan, definiše opseg podešavanja sa HDR10 ili podešava nivoe zasnovane na pojedinačnim televizorima sa metapodatkom profila. Ovi nivoi ostaju konstantni kroz film ili prikaz koji gledate.

Dinamički HDR čini varijablu dinamičkog opsega umesto statičnog. Dodatni metapodaci za svaku scenu ili okvir podešavaju dinamički opseg slike kako bi se najbolje uklapao sadržaj. Ova podešavanja omogućavaju tamnim scenama da prikazuju više detalja u senci, a svetle scene prikazuju više istaknutih detalja, dajući videu više fleksibilnosti i kontrole unutar svetlosti i raspona boja svake scene.

HDR10 + je najistaknutiji dinamički HDR standard, prvo ga je podržao Amazon i Samsung i postaje sve veće usvajanje od drugih proizvođača i studija. HDR10 + je trenutno moguće preko HDMI 2.0 povezivanja i dostupan je na Samsungovim televizorima od 2017. i 2018. godine, ali povećana propusnost HDMI 2.1 obezbeđuje buduću kompatibilnost za bilo koji dodatni dinamički HDR standard ili prošireni HDR10 + sadržaj.

Šta je HDMI 2.1 , HDMI 2.1 podržava 8K

HDMI 2.0 je bio pravi korak koji je omogućio 4K video za dobijanje impulsa. HDMI 1.4 podržava 4K rezoluciju do 30 frejmova u sekundi. Ali HDMI 2.0-ova 4K postavlja standard za gledanje 4K sadržaja na 4K televizoru. HDMI 2.1 je preskoči korak od 30fps za 8K (7.680 do 4.320) i skokove direktno na novu, mnogo višu rezoluciju na 60fps. Tehnički, standard podržava rezoluciju od 10K u smislu proširenog propusnog opsega, ali 10K nije stvarno definisan preko otprilike 10.000 horizontalnih piksela. Na papiru, 8K 120 i 10K 120 su takođe mogući preko HDMI 2.1, ali predstavljaju potpuno nova pitanja o formatu medija i prenosu van brzine kabla.

Međutim, ne morate da se zaletite i kupite 8K TV. 4K ekran će ostati odličan i standardno dobar sigurno nekoliko narednih godina. Prema HDMI forumu, očekuje se da će se u svetu u 2018. godini proizvesti samo 400.000 8K televizora. Taj broj će se kretati do 900.000 u 2020. godini. To nije puno 8K televizora u naredne tri godine.

8K je i dalje nova tehnologija na potrošačkoj strani, bez značajne distribucije medija ili prisutnosti TV proizvoda. Proćiće nekoliko godina pre nego što 8K televizori postanu novi high-end, vodeći standard, a najmanje godinu ili dve nakon toga, pre nego što cene dostignu razumni nivo za standardne potrošače.

Izvor; TechCrunch

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here