Šta je 4K rezolucija ?

0
2318

Šta je 4K rezolucija ? Ako ste u skorije vreme planirali kupovinu televizora ili monitora, sigurno ste se susreli sa 4K modelima. U ovom trenutku, dok ovo pišem, cene ovih uredjaja baš i nisu pristupačne za naše uslove. Ja ću u ovom tekstu pokušati da Vam objasnim šta je 4K 

4K monitor

Šta je 4K rezolucija?

Pojam 4K se odnosi na broj piksela na ekranu ili na rezoluciju slike. Pikseli su sitne tačkice koje formiraju sliku koju vidite na Vašem monitoru ili televizoru. Ako ste čuli za pojam pikselirana slika, to se označava tamo gde su pikseli previše očigledni jer ih nema previše. Ukoliko displej ima dosta piksela, poput 4K, slika će izgledati oštrije i jasnije.

4K ekran ima rezoluciju od 4096 x 2160 piksela. Dakle na takvom ekranu postoji oko 8,3 miliona piksela. Naziv 4K je dobio zato što ima četiri puta veći broj piksela od standardnog Full HD TV-a. 

Full HD ( ili 1080p) ekrani imaju rezoluciju od 1920 x 1080 što ukupno čini oko dva miliona piksela. Dakle 4K uredjaji imaju mnogo više piksela na ekranu od Full HD ekrana.

Razlika izmedju 4K i Ultra HD 

LG Ultra HD

Ultra HD, ili UHD, u osnovi je isti kao i 4K. Ako kupite ili već imate UHD televizor, na njemu ćete moći da gledate 4K sadržaj bez problema. Samo da napomenem da UHD paneli imaju nešto manju rezoluciju od 4K. UHD ima rezoluciju od  3840 X 2160 piksela.

Skoro svaki televizor koji kupite ima razmeru od 16:9. To znači da za svakih 16 piksela horizontalno postoje 9 piksela vertikalno. Pravi 4K snimci se ne uklapaju u taj odnos, tako da se nećete često susretati sa televizorima od 4096 x 2160 piksela. Umesto toga a u skladu sa odnosom 16 : 9, većina 4K televizora će imati 3840 x 2160 piksela. 

Ako mislite da ovo nema smisla, uzmite kalkulator i podelite 2160 na 9. Nakon toga taj broj pomnožite sa 16 i dobićete 3840. Dakle, kada vidite Ultra HD televizore, to samo znači da je to 4K slika sa malo manje vertikalnih piksela. 

Da li je potreban 4K televizor za gledanje 4K videa

Ako pokušate da gledate 4K video na ekranu koji nije 4K, video će se reprodukovati – ali neće imati 4K kvalitet. Da biste gledali 4K video snimak u 4K kvalitetu, potreban Vam je 4K monitor ili televizor.

4K monitori će uskoro postati standard

Naravno, ako gledate standardne ili HD snimke na 4K televizoru, oni neće imati 4K kvalitet. Neki proizvodjači televizora već sada obećavaju “4K povećanje rezolucije”, koji pretvara standardni ili HD snimak u snimak sličan 4K kvalietu.

Ovo funkcioniše korišćenjem softvera kako bi pogodio koje boje će ispuniti dodatne prazne piksele koji nedostaju HD snimcima, a zatim ih popunjavati. Ovo će stvarati 4K efekat ali to neče biti pravi 4K snimak. 

Gde da nadjem 4K filmove i serije

Danas možete pronaći dosta 4K sadržaja, kako serija tako i filmova, na popularnim video servisima kao što su Netflix i Amazon Video. Takodje, možete da gledate kvalitetne 4K video snimke i na YouTube. Ako imate 4K Blu-ray plejer ili Xbox One, možete da kupite taj video materijal i na disku.

Valjda sam uspeo na naeki način da Vam objasnim šta je 4k

Izvor: The Sun

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here