Seagate Exos X14 – SSD napunjen helijumom

0
767

Seagate Exos X14 – SSD napunjen helijumom . Seagate je predstavio svoj prvi SSD disk kapaciteta 14 TB koji je namenjen cloud centrima podataka. Novi Exos X14 je napunjen helijumom i zasnovan je na PMR pločama najnovije generacije koje rade na 720 obrtaja u minuti. Logično je očekivati da se ovaj uredjaj oslanja na potpuno novu platformu koja koristi 9 ploča od 1,55 ploča. Seagate ovo nije zvanično potvrdio.

Seagate

Ovaj SSD ispunjen helijumom se može pohvaliti relativno malom potrošnjom energije. Takodje, zbog povećane gustine , ovaj novi SSD treba da ponudi veću brzinu prenosa podataka u odnosu na prethodnike. Seagate navodi da Exos X14 ima veću odzivnost u odnosu i na prethodne modele ali i u odnosu na konkurente. Pored većeg kapaciteta i boljih performansi, ovaj model poseduje i hardversku tehnologiju enkripcije. 

Pročitajte još :  Najveći SSD ima 100 TB

Seagate Exos X14 poseduje sertifikate FIPS 140-2/Level 2 i ISO/EIC 15408 koji ispunjavaju zahteve vlada za sigurno čuvanje podataka. Ovaj model je odgovor na MG07ACA (Toshiba) koji ima isti kapacitet ali je objavljen prošle godine. Glavna prednost oba ova modela je njihov povećan kapacitet koji omogućava operaterima data centara da povećaju kapacitete. Ranije su mogli da imaju 2440 TB sa 10 TB diskovima. Sada sa povećanim kapacitetima će moći da imaju 3660 TB ako budu koristili ove nove od 14 TB. Ovo je ključna prednost za kompanije koje imaju potrebu da maksimiziraju svoj kapacitet skladištenja po kvadratnom metru. 

Izvor: Anandtech

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here