Qualcomm optužio Apple za kradju

0
813

Qualcomm optužio Apple za kradju . Kako tvrdi CNBC, Qualcomm je optužio Apple za kradju izvornog koda njihovih čipova. Taj izvorni kod je kompanija Apple prosledila ili prodala njihovom najvećem konkurentu, Intelu. Qualcomm inače već vodi pravnu bitku protiv kompanije Apple jer je prekršio ugovor o master softveru koji je potpisan pre skoro jedne decenije.

Prema tom ugovoru, Qualcomm-u je bilo dozvoljeno da periodično pregleda izvorni kod softvera i alata koje je delio sa Apple-om kako bi se osigurao da su čipovi dobro zaštićeni. Medjutim, Apple je navodno sprečio Qualcommda vrši reviziju softvera za čipove. 

Qualcomm optužio Apple za kradju , Intel ćuti

A sada Qualcomm tvrdi da je gigant iz Kupertina ukrao taj izvorni kod i alate kako bi pomagao Intelu da prevazidje tehničke mane u svojim čipovima. Qualcomm čak tvrdi da ima dokaze da su inžinjeru kompanije Apple redovno pružali izvorni kod i druge tajne informacije Intelovim inžinjerima kako bi im pomogli u poboljšanju performansi Intelovih čipova.

Iako Qualcomm ne daje nikakve direktne dokaze koji potkrepljuju ove navode, oni tvrde da im je to jasno jer znaju za stalnu komunikaciju izmedju Apple i Intel inžinjera. Kako dalje CNBC prenosi, Qualcomm se oslanja na istoriju razvoja Apple-ovog izvornog koda zajedno sa kodom koji je korišćen u Intelovim čipovima koji se nalaze u iPhone telefonima.  

Apple je prestao da koristi Qualcomm čipe u iPhone telefonima zbog prethodnih tužbi i počeo da koristi Intelove. Ali najnovija žalba biće izmena u tužbi iz novembra 2017. godine protiv Apple-a. U međuvremenu, nije bilo zvaničnog komentara od Apple-a ili Intela. 

Izvor: Fossbytes

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here