Nvidia Volta – šta znamo do sad i kada je očekujemo

0
903

Šta je Nvidia Volta?

Nvidia Volta šta znamo do sad.Kad je reč o PC grafičkim karticama, Nvidijin raznovrstan izbor moćnih grafičkih kartica je neuporediv. Od moćnog 4K grafičkog GeForce GTX 1080 Ti do kartica slabijeg nivoa GTX 1050 – i sve između njih ,Nvidia ostaje zlatni standard.

Međutim, taj standard je uvek u porastu na neprekidan način svake godine, pošto igrači zahtevaju nove nivoe grafičkih kartica. Istraživači i tehnološke kompanije zahtevaju veće računarske sisteme za potrebe veštačke inteligencije. Za te potrebe i više, Nvidia razvija Volta sistem, svoju GPU sledeće generacije.

Nvidia Turing ,kada dolazi i šta očekivati

Već smo videli plod njihovog rada: Nvidia je objavila dva profesionalna GPUa Volta u 2017. godini, iako su njihove visoke cene i fokusiranje na aplikacije za učenje značile da nisu dizajnirane za igranje. Ipak, to su nove GeForce GTX kartice koje će svi čekati da vide, naročito sa tako velikim skokom u performansama koje se očekuju u tekućoj seriji 10.

Kad izlaze Nvidia Volta grafičke kartice

Kao što je pomenuto, Nvidiina arhitektura Volta već je na tržištu, mada u nekom obliku koju verovatno nećete dospesti na vaš računar. Nvidia Tesla V100 je prvi put ugledala svetlost dana u maju 2017. godine, kao GPU profesionalnog nivoa napravljen da ojača aplikacije za veštačku inteligenciju i pomaže u vođenju data centara. To nije uređaj potrošačkog nivoa koji ćete kupiti za Vaš računar.

S druge strane, Nvidia Titan V je objavljena u decembru 2017. Smatra se potrošačkim uređajem,mada sa cenom od 2,999 dolara se baš i nebi reklo. Titan V je namenjen istraživačima i drugim računarskim potrebama visokih performansi, umesto za jače video igrice.

Ali ako tražite novu grafičku karticu, da li ćete moći uskoro da kupite novu, najsavremeniju GeForce GTX 1180? Iskreno, nismo baš sigurni. Linija GTX serije 10 je počela je sa prodajom još u maju 2016. godine. Posle dve godine cene nisu baš pristupačne. Ali, one se i dalje neverovatno prodaju. Pogotovo sa aktuelnim ludilom oko rudarenja bitkoina i ostalih kripto valuta. Osim toga, direktor kompanije Nvidia Jen-sen Huang predložio je prošlog avgusta da je i dalje suviše skupo za proizvodnju grafičkih kartica potrošačkih nivoa po razumnim cenama. S obzirom na to da nismo videli GeForceove proizvode na CES 2018 u januaru.

Nvidia Volta cene

Bez ikakvih datuma o predstavljanju i prodaji, ne možemo sigurno reći šta očekivati od cene za GeForce GTX grafičke kartice bazirane na Volti. Napumpane cene modela Titan V ne bi trebalo da vas uplaše, jer ta kartica nikada nije bila namenjena igračima.

Do tada, možemo se osvrnuti na bazne cene za trenutnu 10 serija, iako oh možda i nećete naći ili ih nećete naći po toj ceni.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here