Najprodavaniji model kompjutera

0
705

Najprodavaniji model kompjutera . Kada se na CES-u 1982. godine pojavio Commodore 64, naprvio je pravu pometnju. To je bio obećavajući sistem koji je bio znatno moćniji od bilo čega što se do tada pojavilo. Koštao je samo 595 dolara. Commodere 64 je oduševio i zaposlene na Atarijevom štandu.

Commodore 64

Nešto pre toga Commodore je kupio MOS Technology koji proizvodi mikroprocesore i samim tim je snizio cenu C64 na samo 135 dolara.

MOS Technology je američka kompanija koja je osnovana sedamdesetih godina i koju su sačinjavali bivši radnici kompanije Motorola. Prvi njihov mikroprocesor je imao raspored nožica kao i Motorolin, zbog čega ih je Motorola blokirala tužbom. Nakon toga MOS izbacuje mikroprocesor MOS 6502 koji zbog cene i dobrih svojstva postaje izbor mnogih konstruktora računara i računarskih uredjaja

Najprodavaniji model kompjutera je Commodore 64

Pre kraja 1982. godine, Commodore je prodao oko 360.000 jedinica, a ta brojka je skočila na 1,3 miliona jedinic u 1983. godini. To je isti broj uredjaja koji su IBM i Apple zajedno prodavali.

Prodaja je prelazila preko milion jedinica godišnje tokom cele decenije. Izvori iz Commodore fabrike tvrde da je prodato preko 30 miliona uredjaja. Neke druge procene govore da je broj ipak dosta manji i da je to oko 12,5 miliona prodatih jedinica. 

Izvor:http://www.techspot.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here