Najmanji kompjuter na svetu nam dolazi iz IBM-a

0
794

Najmanji kompjuter na svetu nam dolazi iz IBM-a . S vremena na vreme, se uglavnom pričao o najmoćnijim super kompjuterima na svetu a koje pokreće Linux operativni sistem. A šta je sa najmanjim kompjuterima na svetu? Dosta se slabije spominju. Kada govorim o najmanjem kompjuteru na svetu tu ne msilim na uredjaje poput Raspberry Pi. Tu mislim na kompjuter koji je manji od zrna soli. 

Najmanji kompjuter na svetu je manji od zrna soli (kao što možete videti na ovoj slici)

Da, dobro ste pročitali. Možda se na trenutak pomislili da će se ovako mali računar pojaviti u dalekoj budućnosti ali IBM inžinjeri nisu mislili tako. Ovaj najmanji kompjuter na svetu je predstavljen na IBM Think 2018. To je vodeća konferencija ove kompanije. 

Prema izveštaju Mashable, kompjuter je tako mali da će Vam biti potreban mikroskop da ga vidite. Njegova specifična veličina je 1×1 nm i ima nekoliko stotina tranzistora. Ovaj mnijaturni kompjuter ima istu snagu kao x86 čipovi iz devedestih godina. Kao što je prikazano na gornjoj slici, gde možete videti taj kompjuter na vrhu gomile soli. 

Evo kako su nekada izgledali kompjuteri

IBM očekuje da će se ovi kompjuteri koristiti kao izvor podataka za blokčejn aplikacije. Uz njihovu pomoć, uredjaji će biti u mogućnosti da izvrše osnovne AI zadatke, prate isporuku robe, prevare ili kradje. 

Kompanija takođe očekuje da će tako mali računari pronaći mesto u svakodnevnim elektronskim uređajima u narednih 5 godina.

Izvor: Fossbytes

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here