Najmanji AI čip na svetu

0
1463

Najmanji AI čip na svetu . Čipovi za veštačku inteligenciju su sve traženiji na tržištu. Sada je stigao Mipy čip, koji je najmanji AI čip na svetu. Ne samo da je Mipy najmanji već je i najjeftiniji na tržištu AI čipova. 

Razvijen je saradnjom tima tajvanskih istraživača sa Nacionalnog univerziteta u Tajvanu i dizajnerskom kućom AVSdsp. Ovaj čip ima troškove proizvodnje koji su niži od jednog dolara. Dakle, da se proizvede jedan AI čip i to najmanji na svetu košta manje od 1 dolara. Ova cena će dosta značiti za proizvodjače uredjaja koji će moći da ga jeftino implementiraju u razne uredjaje. 

Ovaj AI čip se koristi za prepoznavanje slika uz pomoć deep learning-a. On se može koristiti u različitim aplikacijama velikog kvantiteta, poput pametnih kuća, automobila, policije, bezbednosti, industrijskih proizvoda i dečijih igračaka.

Prema rečima programera, Mipy je kooperativno integrisano kolo koje proizvodjači mogu postaviti pored glavnog kontrolnog čipa. Takodje se može lako ugraditi u bilo koju štampanu ploču koja ima primarnu audio-video procesnu funkciju. 

Najmanji AI čip na svetu postaje sve pristupačniji

AI čipovi su budućnost. Oni će biti ugradjeni u skoro svaki uredjaj u godinama koje slede. Svi najveći tehnološki igrači su već prihvatili AI revoluciju, od pametnih telefona do autonomnih automobila. Baš oni će promeniti način na koji uredjaji sada rade. U ovom trenutku, pametni zvučnici kao što su Amazon Echo ili Google Home predstavljaju najnoviju veštačku inteligenciju za nas, ali se uglavnom oslanjaju na mrežne veze za svoju inteligenciju.  

Medjutim to se ubrzano menja uključivanjem ugradjenih AI čipova koji bi omogućili brže procesiranje glasovnih komandi i efikasnije izvršavanje zadataka. Pošto proizvodni troškovi postaju niži od jednog dolara za Ai čip. uskoro će se otvoriti vrata za uredjaje zasnovane na veštačkoj inteligenciji. 

Potrebno je vreme da sve ovo zaživi. Ideja za veštačku inteligenciju ima i na pretek a koliko su one dobre ostaje da se vidi.

Izvor : Fossbytes

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here