Mini superkompjuter za nešto manje od 50 eura

0
808
Mini superkompjuter
Mini superkompjuter

Mini superkompjuter je moguće napraviti kod kuće, uz malo truda i nešto uloženog novca. Superkompjuteri su već skupa igračka. Njih koriste vlade i istraživačke institucije širom sveta za rešavanje nekih od najsloženijih problema nauke. Neki od njih su predvidjanje uragana i modeliranje atomskog oružja. Superkompjuter je u većini slučajeva računarski klaster koji se sastoji od stotina ili hiljada pojedinačnih računara koji su medjusobno povezani i kontrolisani softverom.

Svaki pojedinačni računar paralelno pokreće slične procese, ali kada kombinujete svu njihovu računarsku snagu, na kraju imate sistem koji je mnogo moćniji od bilo kog pojedinačnog računara.

Superkompjuteri često zauzimaju prostor veličine košarkaškog terena i koštaju stotine miliona dolara, ali jedan korisnik GitHuba,Wei Lin, je dokazao da je moguće napraviti mini superkompjuter kod kuće za pristojnu svotu novca.

Kao što je deatljno prikazano na GitHub-u,Lin je uspeo da napravi računarski klaster koristeći šest ESP32 čipova. Ovi čipovi su mikrokontrolori, računari sa minimalnom memorijom i procesorima. Sličan je modelu Raspberry Pi, samo je dosta jeftiniji.

Pročitaje još : Japan pravi superkompjuter za nuklearnu fuziju

Mini superkompjuter i Raspberry Pi

U poredjenju sa ESP32 koji košta oko 6 dolara, Raspberry Pi i Arduino koštaju oko 30 dolara. Jedan od razloga za to je i što se ESP32 proizvodi u Kini a Raspberry i Arduino u Evropi. Moram da napomenem da ovo nije prvi put da neko koristi Rapberry Pi za stvaranje superkompjutera.

Najveći broj uparenih Raspberry-ija Pi je uradio Oracle gde je spojeno 1060 komada. To je izgledalo ovako.

Superkompjuter sastavljen od 1060 Raspberry Pi

Nešto manji projekat je napravila i Nacionalna laboratorija Los Alamos gde su umrežili 750 komada ovog mini računara.

BitScope projekat Nacionalne laboratorije Los Alamos

Ovi, prethodni projekti su veoma skupi. S druge strane, Linov klaster se sastoji od 6 čvorova ( komada ), košta kao jedan Raspberry Pi a ima tri puta više jezgara.

Ako Vas je ovaj tekst zainteresovao, na ovom linku možete videti kompletnu dokumentaciju za ovaj projekat mini superkompjutera.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here