Microsoft radi na skalabilnom kvantnom kompjuteru

0
851

Microsoft radi na skalabilnom kvantnom kompjuteru . Microsoft se udružuje sa istraživačima i inžinjerima  sa Univerziteta u Kopenhagenu kako bi napravio prvi skalabilni kvantni kompjuter na svetu. Prema njihovom blogu, Microsoftov direktor naučnog sektora, Peter Krogstrup kaže da će “sutrašnji računar” moći da izvrši složene kalkulacije u minutama ili satima. Za te kalkulacije, današnjim računarima bi trebalo najmanje milijardu godina da bi ih završili.  

Microsoft

Takođe, budući kompjuter će imati ogromna poboljšanja u sistemu hlađenja. Temperatura je veoma važna za kvantne sisteme, a računar treba da se ohladi na nulu kako bi sve radilo kako treba.

Krogstrup veruje da će novi računarski sistem imati značajne implikacije na društvo. Na primer, to će pomoći u razvijanju i unapređenju medicine, omogućavajući ljudima da naprave nove lekove. Takođe će promeniti pravac kako funkcioniše sajber-bezbednost. Sve u svemu, Microsoft navodi da će kvantni kompjuter “postaviti nove standarde kako se podaci izračunavaju i obrađuju.”

Microsoft takođe pokreće Quantum Materials Lab u Kongens Lingbiju, u Danskoj, da bi napredovao svojim vizijom izgradnje futurističkih računara.

Izvan laboratorije, Microsoft je transformisao park u oblasti “Quantum Park”. Ljudi sada mogu da dodju u park kako bi saznali sve o napredovanju u tehnologiji i osnovama izgradnje novog Quantum računara.

Osim toga, Microsoft ima još četiri kvantna centra širom sveta. Međutim, “srce kompjutera – tzv. Qubit” – će se razviti iz laboratorije Microsoft Quantum Material Lab u Danskoj. ” Microsoft radi na skalabilnom kvantnom kompjuteru i uskoro ćemo biti upoznati sa napretkom ovog projekta.

Izvor: Fossbytes

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here