Larry Page ulaže u leteći taksi

0
759

Larry Page ulaže u leteći taksi . Čak I najnoviji električni automobili moraju da se provlače kroz saobraćajne gužve. Suosnivač kompanije Google, Larry Page, je odlučio da nešto promeni po tom pitanju. Kitty Hawk je predstavio svoj dizajn za autonomni leteći taksi pod imenom Cora. Ovo vozilo može da se spusti vertikalno kao helicopter tako da mu nije potrebna pista. Medjutim, tokom faze testiranja radiće samo na Novom Zelandu.

Cora, leteći taksi

Ovo vozilo ima 12 nezavisnih propelera koja mu pomažu da se lako vine u nebesa a i da se bezbedno prizemlji. U ovoj fazi testiranja, još uvek ne može da poleti ni da sleti bez angažovanja svih propelera istovremeno. Cora se kreće brzinom od 110 milja na sat (180 kilometara na sat). Može se reći da je to odlično vreme, pogotovo što ćete uštedeti vreme na semafore i neizbežne gužve. Visina na kojoj će se kretati je izmedju 152 i 914 metara. To je I dalje mnogo niže od komercijalnih letova i biće joj sigurno zabranjeno letenje u blizini aerodroma.

Novi Zeland idealan za testiranje 

Cora je potpuno električna. Automatski znači da je veoma tiha i bez emisije štetnih gasova. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto je odabran Novi Zeland za prvu lokaciju za testiranja. Vlada je tamo napravila velike investicije u obnovljive izvore energije. Trenutno, na Novom Zelandu je 80 posto energije iz obnovljivih izvora. Do 2050. godine se nadaju da će sva energija dolaziti iz obnovljivih izvora.

Leteći taksi uskoro postaje realnost

Prvi prototip Cora letelice ima prostora za dva putnika. Mesto za pilota ne postoji. Ne postoje ni bilo koje komande vezane za kontrolu letenja. Celom vožnjom upravljaju tri kompjuterska sistema. Možete bezbedno nastaviti let čak iako jedan od tih sistema “padne”. Ako nekim slučajem dodje i do otkazivanja svih sistema Cora će automatski aktivirati padobran I letelica će se uspešno spustiti na zemlju.

Na slikama se vidi da Cora izgleda prilično kompaktno. U stvarnosti je mnogo veća nego što možete da zamislite. Ova letelica ima raspon krila od oko 36 metara. Iako joj nije potrebna pista, definitivno nećete moći da sletite baš gde poželite. Opseg ove letelice je 62 kilometra po jednom punjenju. Nakon toga mora da se vrati u objekat za punjenje. To će verovatno ograničiti korisni opseg za prevoz putnika. Ostaje da se vidi kako će to izgledati u budućnosti.

Izvor: The Verge

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here