Japan pravi superkompjuter za nuklearnu fuziju

0
794

Japan pravi superkompjuter za nuklearnu fuziju . Japan ove godine počinje proizvodnju superkompjutera pod okriljem Cray XC50 sistema. Ovaj superkompjuter će se koristiti za istraživanje napredne nuklearne fuzije.Daleko od toga da je ovo najmoćniji superkompjuter na svetu ali je najsnažniji u oblasti istraživanja nuklearne fuzije. 

Cray

Nacionalni institu za kvantnu i radiološku nauku i tehnologiju je izabrao ovaj superkompjuter. On će biti postavljen u Rokkasho Fusion institutu. Koristiće se za eksperimente o lokalnoj nuklearnoj fuziji i takodje će biti podrška ITER-u, masovnom multinacionalnom projektu nuklearne fuzije kojom upravlja Evropska unija. Preko hiljadu istraživača iz Japana i drugih zemalja će moći da koriste ovaj superkompjuter, uglavnom za fiziku plazme i fuzionu energiju. 

U očekivanju novog superkompjutera, Japan je suspendovao svoj prethodni, stariji sistem koji je nosio naziv Helios a koji je 2012.godine bio rangiran kao 15 najmoćniji superkompjuter na svetu. 

Ovaj japanski najnoviji superkompjuter još uvek nije imenovan a nije čak ni najbolji Cray XC50 sistem. Švajcarska ima treći najsnažniji superkompjuter, prema novembarskim rang listama a koji radi na Cray XC50 sistemu. Japan pravi superkompjuter

Energija fuzije

Energija fuzije je još uvek daleko, jer je prvi plazma reaktor ITER-a planiran za pokretanje 2035.godine i koštaće više milijardi dolara. Zagovornici ovog projekta tvrde, da kada do toga dodje, nuklearna fuzija će moći da pokrije svetsku potrebu za energijompreko hiljadu godina. Takodje, ona nema neželjene efekte na klimatske promene kao korišćenje fosilnih goriva ili radioaktivne pretnje od nuklearne fuzije.  

Izvor: The Verge

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here