Intel sprema 5G laptop sa svojim 5G modemom

0
831

Velika bitka za 5G laptopove

Intel sprema 5G laptop sa svojim 5G modemom. Intel je najavio partnerstva sa gomilom proizvođača računara, uključujući i Microsoft, da bi proizveli 5G laptopove do sledeće sezone praznika. Vest je došla istog dana kada je Qualcomm otkrio da će koristiti Samsungovu 7nm tehnologiju za proizvodnju čipova za svoje predstojeće 5G modeme ugrađene u Snapdragon platformu.

Jedna stvar je definitivna a to je da je 2019 godina , godina kojom će dominirati 5G tehnologija. To je takođe razlog zašto Intel i Qualcomm izlaze sa svim ovim 5G najavama. Obe kompanije žele da uveru OEM-e da izaberu njihova 5G modemska rešenja za buduće mobilne uređaje i laptopove. IPhone je, naravno, vrsta posla koju obe kompanije veoma žele, a Appleova odluka može da inspiriše i druge da krenu njihovim putem. Ali u ovom trenutku niko ne pominje iPhone.

Kako napominje VentureBeat, Intel je partner sa Dell-om, HP-om, Lenovo-om i Microsoft-om da koristi novi XXM 5G modem u budućim 5G laptopovima. Ovi uređaji bi trebali biti objavljeni krajem 2019.

Za ove uređaje trenutno nema specifikacija. Umesto toga, kompanije su se dogovorile o “vodećim principima” za ove proizvode. Ugrađena 5G podrška u prenosnim računarima već zvuči uzbudljivo, i razumljivo je zašto Intel želi da predstavi svetu svoje 5G čipove i za laptop računare. Ne zaboravimo na to da se Qualcommove Snapdragon mobilne platforme već koriste u već postojećim laptopovima, a verovatno će slediti i 5G verzije.

Qualcom se oglasio o 5G laptop modemu

Qualcomm je u međuvremenu izašao sa svojom 5G saopštenjem. Kompanija je rekla da će njegovi budući Snapdragon 5G mobilni čipseti koristiti Samsung 7nm LPP EUV procesnu tehnologiju. Qualcomm kaže da Snapdragon 5G čipovi imaju manji otisak, veće performanse i manju potrošnju energije. Snapdragon 855 je najsličniji kandidat za prvog 5G čipseta Qualcomm-a sledeće godine. Taj čip će koristiti Galaxy S9 naslednik, drugi Android flegšipovi kao i laptopovi. Međutim, Qualcomm nije najavio datume dostupnosti svojih Snapdragon 5G čipova.

Priča o igračkama 4 stiže na leto 2019

Intel sprema 5G laptop , kada će doću iPhone 5G?

Trenutno to niko ne spominje. Ali jedan izveštaj je rekao da je Apple već dogovorio posao sa Intelom za 5G čipove. Prvi iPhone 5G bi mogao biti pokrenut u 2019. ili 2020. godini, navodi se u izveštaju. Appleova saradnja sa Qualcommom na 5G tehnologiji “je ograničena”, dodaje se izveštaju. Na kraju krajeva, Apple i Qualcomm su u žestokoj borbi koja će imati složene posledice u mobilnoj industriji kada to bude učinjeno.

Ko god preuzme Appel kao mušteriju napraviće veoma unosan posao, bio to Intel ili Qualcomm. 5G modem koji će biti dovoljno dobar za Apple možda je vrsta komponente koju će i drugi proizvođači želeti. Inače, Samsung radi na sopstvenom 5G modemu, pa očekujte se da će u narednim mesecima videti dosta 5G modema.

Izvor:BGR

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here