GreyKey uredjaj koji otključava sve Apple uredjaje

0
782

Uredjaj koji otključava Iphone telefone

GreyKey uredjaj koji otključava sve Apple uredjaje. Raspravu o tome da li agencije za sprovođenje zakona trebaju dobiti ekskluzivni pristup uređajima Apple počelo je kada FBI nije mogao da otključa iPhone teroriste koji je počinio krvavi pir u Americi. Na kraju, FBI je pronašao druge načine da uđe u zaštićenu digitalnu tvrđavu Apple, putem izraelske kompanije koja se zove Cellebrite.

U najnovijim vestima susretali smo se sa novom uređaju za otključavanje iPhone telefona koji se zove GreyKey, koji mogu da koriste razni agenti tajnih službi kako bi otključali iPhone a i druge uređaja sa iOS operativnim sistemima kao što su iPads i iPods.

GreyKey je razvila kompanija pod nazivom Grayshift sa sedištem u Atlanti, u državi Džordžija. Uređaj nije bio poznat mnogim do kraja 2017. godine. Ranije ovog meseca, Forbesov izveštaj opisao je prve detalje o navodnom hardveru za otključavanje iPhone-a. Prema izveštaju, kompaniju vodi nekadašnji inženjer bezbednosti kompanije Apple i dugogodišnji američki obaveštajni agenti.

Sada, sigurnosna firma Malvarebytes je objavila slike takozvane crne kutije koja ugrožava bezbednost iPhone telefona i ostalih uredjaja iz kompanije Apple.

Otključavanje pristupnog koda iPhone-a pomoću GreyKey-a nije ništa više od dečije igre. Ima dva kabla koji se mogu koristiti za povezivanje dva iPhona.Nakon nekoliko minuta, iPhone su diskonektovani. Potrebno je oko 2 do 3 sata da se razbije 4-cifreni kod koji se na ekranu prikazuje drugim informacijama. Kod dužih šifri sa 6 karaktera to može trajati do tri dana.

Svi podaci (uključujući šifrovane podatke Keychain-a) na kompromitovanom iPhone-u se čuvaju na GrayKey uređaju koji se može pristupiti i preuzeti na računaru putem veb interfejsa. IPhone-ov hakerski uređaj može čak i da otključa najnoviji Appleov vodeći iPhone X koji pokreće iOS 11.2.5. Ne može se reći da li je Apple uspeo da popravi praznine u kasnijim verzijama uključujući iOS 11.2.6.

Osim što ga koriste policija i druge agencije za bezbednost, postoji nekoliko implikacija GreyKey-a koje mogu ugroziti sigurnost ljudi i njihovih podataka. Pre svega, nejasno je da li GreyKey čuva iPhone podatke šifrovanim ili nešifriranim. Isto tako, ako neko može presresti podatke dok se prenose takodje mogu napraviti probleme.

Bil Gejts protiv kompanije Apple

GrayKey dolazi u dve opcije: varijanta od 15.000 dolara koja se konfiguriše ne može se odneti na drugo mesto jer je geofizirana i zahteva internet.Može se koristiti do 300 puta. Druga opcija je skupa cena od 30.000 dolara.On radi offline i neograničen broj puta.

GreyKey uredjaj koji otključava sve Apple uredjaje , opasan za bezbednost korisnika

Ako neko uspe da se dokopa takvog uređaja, ono što on može da napravi ravno je čudu. To bi moglo biti dobro za ljude koji pokušavaju da prodaju ukradene iPhone telefone na sivom tržištu. Zato što ne morate ništa da uradite a lozinka se pojavljuje na ekranu nakon čekanja. Takođe, korisničke informacije, kao što su detalji kreditne kartice, bankovne račune, adrese itd. Ovi uredjaji imaju veoma veliku vrednost na crnom tržištu.

Izvor: Techcrunch

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here