Elizabet Holms optužena za prevaru veka . Theranos, startap koji je pokrenut u Sicilijumskoj dolini, koji je tvrdio da je razvio revolucionarni sistem za sprovodjenje ekstenzivnih testova krvi (tačnije 240 testova i to iz samo jedne kapi krvi) poslednjih godina je u problem zbog davanja neosnovanih obećanja. Izvršna direktorka, Elizabeth Holmes, sada je optužena od strane Komisije za hartije od vrednosti i devizne štednje (SEC) zbog prevare investitora i to u iznosu od 700 miliona dolara. 

Elizabeth Holmes – Ranije nazivana i novi Stiv Džobs sada se nalazi u ogromnim problemima

SEC dalje tvrdi da su Holmsova i njen bivši predsednik Ramesh Balvani “ubedili buduće investitore da će njihov proizvod, prenosni analizator krvi, voditi sveobuhvatne testove krvi i to samo iz jedne kapi krvi. Najavljivali su to kao veliku revoluciju u analizama krvi. Medjutim, prava istina je da Theranosov analizator može da izvrši samo mali broj testova, a ostale testove ova kompanija je radila na modifikovanim analizatorima koji su proizvedeni od strane drugih.

To nije sve, naime u žalbama SEC-a se dalje navodi da je kompanija tvrdila da su njene proizvode koristili iz Američkog ministarstva odbrane (DoD) i to u ratu u Avganistanu što joj je navodno donelo 100 miliona dolara prihoda u 2014.godini. Prava istina je da to Ministarstvo nije nikad koristilo Theranosovu tehniku a da je ta kompanija zaradila nešto više od 100,000 dolara te godine.  

Elizabet Holms je imala dosta sreće

Pored svega toga, možemo reći da je Holmsova imala mnogo sreće. SEC je nju kaznio sa pola miliona dolara i obavezom da vrati 18,9 miliona akcija koje poseduje u Theranosu. Takodje joj je zabranjeno da bude direktor ili službenik u kompaniji koja se bavi trgovanjem hartija od vrednosti narednih 10 godina. Nije tako loše, obzirom da je od investitora pokupila preko 700 miliona dolara. 

Uredjaj koji je trebo da bude revolucija u testiranju krvi

Theranos je nekada vredeo čak 9 milijardi dolara iako nije imao nijedan proizveden proizvod. To je prosto neverovatno. Sve se temeljilo na prazniim obećanjima. Wall Street Journal je otkrio da ova kompanija nije imala prihode ni 2015. godine ni 2016. godine. U oktobru 2016. godine Therasos je otpustio polovinu svoje radne snage. Zatim je i zatvorio brojne laboratorije širom Amerike. Čak su i pokušali da predstave novi proizvod po imeni MiniLab, koji navodno otkriva Zika virus a koji bi bio prvi uredjaj te vrste u svetu. Ni to im nije uspelo. 

Eto toliko o ovoj kompaniji i Elizabet Holms koju su mnogi nazivali “sledećim Stivom Džobsom”.

Izvor: TNW

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here