Da li je PC mrtav ili je situacija potpuno suprotna?

0
1038

Da li je PC mrtav ili je življi nego ikad ?

Da li je PC mrtav ili je življi nego ikad ? Šta je PC? Zapravo, šta je kompjuter? Neki tržišni analitičari i Apple predviđaju da će naredne dve ili tri generacije početi da postavljaju ta pitanja. Poslednjih nekoliko godina prodaja PC računara pada , analitičari i novinari proglašavaju da je računar mrtav. Ovo baš i nije tako. I zavisno od toga koga pitate, tržište računara je zapravo još jače nego ikada ranije.

Sve je PC, ali ništa nije

Smešno je kako su neke reči i simboli prevazišli svoju prvobitnu definiciju ili kontekst iz kojeg su izvadjeni. Disketa, na primer, postala je skoro zastareli simbol za čuvanje datoteka čak i kada takav medij nije vidjen decenijama. To je naročito tačno s pojmom “PC” koji se koristi dosta, ali se može odnositi na različite stvari različitim ljudima.

To tehnički znači “lični računar” i bio je namenjen da razlikuje velike kutije koje su se nalazile na stolovima (“desktopovi “) iz ugrađenih ormara koji su bili superkompjuteri i glavni računari. To je bilo nešto što je korišćeno u ličnom kapacitetu u odnosu na zajednički resurs. U tom smislu, svi naši potrošački uređaji danas su, tehnički računari. Sa tradicionalnih desktopova , prenosive računare nosimo u našim torbama, tablete koristimo za gledanje ili čitanje svega i svačega, pametne telefone nosimo u džepovima. Sve su računari i svi su namenjeni za ličnu upotrebu.

Naravno, računar je odavno izgubio tu široku definiciju i upravo se odnosi na desktop i laptop računare koje koristimo za rad ili igru. Oni često pokreću Microsoft Windows ili Linux.

Promenljiv pejzaž

Računar je mrtav. Ili barem deo toga. Prodaja računara zaista je opala iz godine u godinu. To ne znači da su računari potpuno mrtvi. To samo znači da su ponovo promenili svoju definiciju.

Pad prodaje može se pripisati dve stvari: Internetu i mobilnim uređajima, pametnim telefonima i tabletama zajedno. Sveobuhvatni pristup internetu i uslugama poput oblaka smanjuje oslanjanje korisnika na namenske računare i hardver. Pametni telefoni i tableti dodatno su degradirali značajnost računara tako što su ponudili pristupačniji uređaj za pristup Internetu. Mogli biste reći da su pametni telefoni i tableti povezani putem interneta skoro napravili računare nebitnim uredjajima.

To je, međutim, jedino tačno za jeftinije računare. Za razliku od velikih i skupih superračunara, računari su bili namenjeni masama, a vi ne možete dobiti više masovnog tržišta nego sa mobilnim uređajima.

Sportovi koji te neće znojiti

Iako je donji deo PC spektra, potrošački desktopi i prenosni računari, prilično mrtav, viši deo je, zapravo, uspešan. Početkom prošle godine, NVIDIA je objavila da će prihod od PC igara u 2016. godini biti dvostruki veći od 31 milijardu dolara koliko je bilo u toku prethodnih pet godina.

Sa smanjenjem potražnje za jeftinijim segmentom, proizvođači računara i proizvođači komponenti računara pomerili su svoj fokus na skuplji segment. Ne, ne na oblaku, već na areni. E-sport arene, tačnije. Igračka industrija, bilo za PC, konzolu, pa čak i mobilni telefon doživela je pravi bum. Uprkos nekim političkim manevrisanjem, to postaje sastavni deo života, što PC nije bio dugo. Čak postoje i diskusije o prihvatanju nenasilnih e-sport igara na Olimpijadi.

Blokčejn telefon pravi Huawei, ostali čekaju

Vrhunski PC gaming zahteva visokokvalitetni hardver. Hardver nikada nećete moći da ubacite u mobilne uređaje ili čak većinu laptopa. Bar ne još uvek. Sa gaming industrijom očekuje se da će nastaviti da raste uz potrebu za boljim hardverom, nije teško videti zašto neke kompanije i dalje vide tržište računara kao profitabilnu granu.

Da li je PC mrtav  i gledanje i stvaranje novih svetova

To nije samo igranje igara. Takođe ulazimo u novi talas računara. Kao i stvarni talasi, on izbacuje i protiče, ali virtualna realnost, povećana realnost i mešovita stvarnost su tu da ostanu. I pogodite šta će biti potrebno da se pokrenu ove stvari. Pa naravno, vrhunski računari.

Kratak odgovor na pitanje da li je PC mrtrav

VR i AR zagovornici kao što su HTC, Oculus, Google i Apple potiskuju više mobilnih verzija svojih PC-specifičnih platformi, ali pored igara, mogu uradi još po nešto. Definitivno su jasne neke stvari. Kako se bude razvijao i usavršavao VR i AR , tako će zahtevati sve bolje komponente za njihov rad. To sve znaju i kompanije koje proizvode komponente i glasno govore PC NIJE MRTAV !!!! PC MASTER RACE

Izvor:Appy-geek

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here