Budućnost dronova je svetla , imaće veliku primenu

0
874

Šta čeka bespilotne letelice u budućnosti

Budućnost dronova je svetla , imaće veliku primenu . Dronvi su savršeni primer kako se naša tehnologija razvila i nastaviće da raste u budućnosti. Dakle, šta tačno nudi? Za slučajne korisnike, to je samo zabavna igračka. Međutim, dronovi su veoma korisni u više oblasti, uključujući bezbednost, zdravlje i industriju.

Budućnost dronova je svetla

Do sada, dronovi su išli na divlju vožnju. U velikoj meri je regulisano od strane Američke vlade uzimajući u obzir pretnju za špijuniranjem. Štaviše, sigurnosna je značajno pitanje. Ali u potpunosti razumemo dronove, moramo razumeti i njegove prednosti i nedostatke pre nego što konačno odlučimo kako treba da budu regulisani.

Za početak postoje dobri bespilotni i destruktivni dronovi. Ti dronovi koji su stvoreni za dobrobit služe za spašavanje života, pomažu u poboljšanju poslovne efikasnosti i koriste autonomnu kontrolu kako bi se ljudsko ograničenje moglo ukloniti. Destruktivni ili loši bespilotni čine potpuno suprotne i štetne na jedan ili drugi način.

U ovom članku ću pokušati da shvatim budućnost bespilotnih letelica sa stanovišta tehnologije, sigurnosti i inovacija.

Dron Tehnologija

Dronovi su se razvijali brzo u poslednjoj deceniji. Međutim, dronovi nisu novi i postoje od tridesetih godina prošlog veka. Moderna era dronova započela je posle 2001. godine i sada polako postaje deo našeg svakodnevnog života. Sada možete posedovati veliki dron samo ako vam državni zakoni to dozvoljavaju.

Dakle, šta je sledeće za dronove? Odgovor zavisi od toga kako se veštačka inteligencija (A.I) može koristiti da bi dronovi bili korisniji. A.I. može da pomogne vozačima da prevaziđu ljudsko ograničenje i da bespilotne letelice budu korisnije u različitim sektorima, uključujući industriju, tehniku, isporuku i tako dalje. Međutim, A.I. dronovi takođe mogu da se koriste za ubijanje ljudi, dostavu droge ili bilo koju vrstu špijunaže.

Bilo je puno debate o tome kako je veštačka inteligencija može da obezbedi bespilotne letelice. Elon Musk je takođe pozvao na zabranu robota ubica koji mogu uključivati i dronove. Ali, moramo odmeriti dobitak zbog mogućeg gubitka i trebalo bi ga koristiti za poboljšanje različitih nivoa transporta, pristupačnosti i ukupnog rasta.

Dronovi sada mogu biti programirani da uče iz svojih greški. Naučite da letite bez rušenja, je rad objavljen od strane Univerziteta Carnegie Mellon istražuje kako AR drone 2.0 uče iz sopstvenih grešaka. Ovo je samo jedan slučaj korištenja A.I. i veliki podaci će u budućnosti uticati na dronove.

Elekrtonske vozačke dozvole uskoro stižu

Još jedan slučaj kritične upotrebe bespilotnih letelica koji će se razvijati i primeniti je njihova upotreba u industriji. Mnoge velike kompanije će koristiti dronove da pregledaju svoju infrastrukturu i šalju direktne izveštaje sistemu. Štaviše, oni su jednako korisni i za nadzor. Sistem isporuke će se nastaviti dalje u budućnosti, jer Amazon testira upotrebu bespilotnih letelica radi poboljšanja sistema isporuke. Jeff Bezos, osnivač i direktor Amazon-a, kaže da je cilj da dobijete artikle u roku od 60 minuta.

Regulatorna reforma

Vladini propisi o bespilotnim letelicama uvek su bili čvrsti. Međutim, 2018 može biti godina kada zakoni postaju manje strogi. Sadašnji propisi Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) regulišu dronove tako da ih moraju koristiti u ljudskom pogledu. Međutim, ova regulativa je obavezujuća na mnogim nivoima pošto neće dozvoliti komercijalnim kompanijama kao što je Amazon da koriste dronove u njihovom radu.

U 2017. godini promenjena je opšta percepcija prema drumovima, kao i njihova svrha, kao i u prirodnim katastrofama, čime se ojačavaju njihove koristi. Sada ta promena napreduje; FAA mora uzeti u obzir i početi postavljati odgovarajuće propise za budućnost ove industrije. Proizvođači bespilotnih letelaca takođe će igrati ulogu, osiguravajući da njihovi dronovi mogu bezbedno kretati kroz okolinu, posebno krovove, ljude, vozila itd. Da bi se ovo postiglo, trenutne tehnologije moraju biti prilagođene kako bi se omogućile autonomne mogućnosti navigacije i samo-učenja.

Konačni zaključak

Dronovi su se izuzetno razvili poslednje decenije ili dve. Komercijalna upotreba će ga samo usmeriti ka masovnom usvajanju. 2017 je bila godina kada je nemoguće ignorisati koristi u upravljanju prirodnim nepogodama i komercijalnim prostorima. Sa opuštanjem u propisima, sve više industrija će usvojiti dronove.

Još jedna stvar je kako blokchain može biti iskorišćen za revoluciju za bespilotne letelice. Nedavno, blokchain utiče na skoro svaku industriju. Dronovi mogu biti sledeća stvar koja može koristiti tehnologiju blokčejna. Moramo samo da sačekamo da vidimo da li bespilotne pogonske jedinice mogu postati sigurnije, preciznije i lako regulisane.

Izvor:ReadWrite

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here