Automatski berač jagoda će zameniti dosta ljudi

0
1285

Automatski berač jagoda će zameniti dosta ljudi . Još jedan dan i još jedan korak ka revoluciji robota. 
Harvest CROO Robotics je nedavno demonstrirao mašinu za automatsko branje jagoda. CRO je veliki kao autobus i dovoljno je širok da odjednom obere čak deset redova jagoda. Usled autonomne tehnologije on se oslanja na kamere visoke definicije kako bi otkrio jagode i na robotske “kandže” koje bi te jagode obrale. 

Harvest CROO Harvest

” Super precizni GPS osigurava da mašine ne gazi useve, kad dodje do biljke, bljesak svetlosti i kamere se okreću dok računar snima slike jagoda” navodi Paul Biset ,glavni direktor ove kompanije. Mora da se napomene i da ova mašina ne prikuplja mnogo voća. Za prvu demonstraciju ove mašine, programirana je da ubere samo jednu jagodu sa biljke, kasnije će to biti podignuto.

Ova mašina, kada bude radno operativna, će moći da obere 50 posto zrelog roda jagoda. To je manje od berača koji oberu izmedju 60 i 90 posto zrelih jagoda sa useva. 

Pročitajte još : Internet zarada za početnike

Osnivač ove kompanije je Bob Pitzer, inače bivši inžinjer za razvoj kompanije Intel. On navodi da je mnogo lakše napraviti čipove nego napraviti robota za branje jagoda. 

Automatski berač jagoda će se pojaviti za dve godine

Kao kod većine industrijskih robota, tako i ovaj ima prednosti. Recimo, može da radi noću (kada su jagode hladnije i manje meke). Takodje može da obere osam hektara jagoda za samo jedan dan. Iako je ova mašina još u fazi razvoja, očekuje se da će se pojaviti na usevima već za dve godine. Ovo je dobra vest za uzgajivače a loša za berače. Iz kompanije tvrde da ova mašina može da zameni 30 berača. 

Ovo je još jedan primer kako će u budućnosti roboti i mašine zameniti ljude. Ovo je samo jedan banalni primer. Šta nas čeka u daljoj budućnosti, videćemo…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here