Apple razvija MicroLED za svoje nove uredjaje

0
839

Apple sprema svoje panele za buduće uredjaje

Apple razvija MicroLED za svoje nove uredjaje. Apple koristi tajni objekat u Kaliforniji za razvoj MicroLED ekrana za Apple Watch i budeće iPhone modele, sa planovima da zameni nezavisne OLED ekrane za nekoliko godina. Izrađen pod imenom T159, MicroLED ekrani su očigledno jasniji i superiorniji u boji od OLED-a, obećavajući da će Apple omogućiti izgradnju tanjih uređaja sa nižom potrošnjom. Očekuje se i da će ponuditi superiorniji kontrast i vreme odziva od OLED-a, što bi moglo omogućiti duboke crne boje, svetle bele i glatke animacije na Appleovim malim uređajima.

Prema izveštaju, Appleov objekat Santa Clara trenutno može da proizvede samo displej veličine koje se nalazi u Apple Watch-u i uvećavaće proces u naredne dve godine tako da će Apple sam proizvodi ove ekrane samo za sebe ili i za zainteresovane strane. Tri stotine inžinjera trenutno rade na ovom projektu u prostoru od 62.000 kvadratnih metara. Na osnovu trenutnog napretka fabrike, “potrošači će verovatno morati da čekaju nekoliko godina” da se ekrani pojave u Apple satovima, a “malo je verovatno da će tehnologija doći do iPhone-a u roku od tri do pet godina.”

Apple snima seriju zasnovanu na životu Kevina Duranta

Izgleda da je proces proizvodnje MicroLED displeja “izuzetno složen”, pošto svaki od miliona pojedinačnih piksela imaju crvene, zelene i plave pod-piksele koji se moraju pojedinačno kreirati i kalibririsati. Svetleće diode se prave u laboratoriji i individualno postavljaju unutar svakog ekrana ,proces u koji je Apple na početku bio nesiguran da može da se nadje na njihovim uredjajima.

Apple razvija MicroLED , projekat je kupljen od startap-a LuxVue

Komapnija je stekla neku intelektualnu svojinu koja se odnosi na patente iz 2014. godini od startupa pod nazivom LuxVue, a potom su napravili objekte i na Tajvanu i Santa Klari kako bi utvrdili da li mogu sami da proizvode ekrane za svoje uredjaje – inženjeri i direktori su tek nedavno zaključili da je odgovor na ovo pitanje pozitivan. Kompanija je naknadno najavila da će njeni inženjeri učestvovati u velikom broju sesija na Display Week-u, događaju u Los Anđelesu posvećenom ekranskim tehnologijama, i verovatno će tamo predstaviti svoje nova dostignuća.

Apple planira da nastavi upotrebu OLED ekrana sve dok MicroLED ekrani ne budu spremni da ih zamene, krećući se od jednog iPhone modela na dva i dodajući LG kao drugog dobavljača zajedno s Samsungom. Apple Watch će i dalje nastaviti da koristi OLED do tada.

Izvor: Wired

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here