Apple 1 prodat za 375,000 dolara na aukciji

0
909

Apple 1 prodat za 375,000 dolara . Računar kompanije Apple pod oznakom Apple 1 se pojavio na aukciji u Bostonu prošlog septembra. Ovaj računar je redak sačuvan primerak koji nas vraća na rane radove Stiv Džoba i Stiva Voznijaka. Ovaj Apple 1 je potpuno funkcionalan i jedan je od 200 proizvedenih primeraka od strane kompjuterskih pionira. Proizveden je izmedju 1976 i 1977. godine.

Pročitajte još : Qualcomm optužio Apple za kradju

Prema informacijama koje posuduje ova aukcijska kuća, prodavac je prisustvovao prvim sastancima kada se govorilo o početku proizvodnje ovog računara. Godinu dana kasnije je od saradnika kupio Apple 1 za 300 dolara i na njemu počeo da uči BASIC. Vlasnik ovog računara je u samom startu znao da će Apple 1 postati deo istorije i rešio je da ga sačuva u što boljem stanju. Samo jednom je hteo da ga proda i to Voznijaku za 10,000 dolara davne 1982. godine ali ga je suosnivač kompanije Apple odbio. Ovaj računar je restauiran u junu 2018. godine od strane stručnjaka za Apple 1 računare.

Aukciju je komentarisao i Lath Carlson, direktor Living Computersa. Pokojni Paul Allen je osnovao Living Computers, to je dom nekih od najznačajnih računara u istoriji. Carlson je rekao da je Apple 1 postao najskuplji mikroračunar na svetu. ” Njegova vrednost je velika jer je proizveden u maloj seriji a i predstavlja svojevrsno nasledje Stiva Džobsa. To jeste najskuplji računar ali nije najredji. Ako govorimo o najredjim računarima to bi bili Kenbak 1 ili Micral N. Oba ta računara poseduje naš muzej i to su verovatno prvi lični računari na svetu.

Carlson je dalje naveo da cena ovog računara dosta varira i da se kreće izmedju 150,000 i 900,000 dolara. Mora se reći da je bio u pravu jer je ovaj računar na aukciji prodat za neverovatnih 375,000 dolara.

Izvor: GeekWire

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here