Zašto koristiti Linux Ubuntu, 10 razloga

0
1689

Zašto koristiti Linux Ubuntu . Postoje brojne Linux distribucije koje služe različitim potrebama. Kao softver otvorenog koda, Linux omogućava programerima da izaberu baš ono što im je potrebno. Neke od najpopularnijih Linux distribucija su Ubuntu, Mint, Fedora, openSUSE i Debian. Ako se suočavate sa problemima sa zaštitom privatnosti u Windows 10, pravi je trenutak da isprobate Linux. Ako se pogledaju statistike, Ubuntu je najpopularnija distribucija. Iz tog razloga sam odlučio da Vam navedem 10 razloga zašto da isprobate Ubuntu, kao Vaš novi operativni sistem.

Pročitajte još : Najbolji Linux za programere

Zašto koristiti Linux Ubuntu, 10 razloga

Ubuntu je user-friendly

Većina korisnika računara smatra da su sistemi zasnovani na Linuxu teški za upotrebu i napravljeni za programere. To je velika zabluda. Ubuntu je kao stvoren da sruši taj mit. Baš kao i kod Windows-a, instalacija Ubuntu sistema je jednostavna i svaka osoba sa osnivnim znanjem o kompjuterima može da ga instalira. Tvorci ovog sistema, godinama unapredjuju Ubuntu kako bi bio prilagodjen svim korisnicima. Iznenadjujuće je i da mnogi korisnici smatraju Ubuntu lakšim za korišćenje u odnosu na Windows.

Ubuntu je besplatan

Preuzimanje, instaliranje i korišćenje Ubuntu Linuxa je potpuno besplatno. Ubuntu možete preuzeti sa njegovog zvaničnog veb sajta. Ova Linux distribucija se koristi u brojnim obrazovnim i vladinim organizacijama širom sveta kako bi se smanjili troškovi.

Ubuntu je bezbedan

Pogrešno je reći da je Ubuntu 100% imun na viruse i malvere, ali u poredjenju sa Windows-om, rizik je zanemarljiv. Takodje će Vam uštedeti troškove kupovine antivirus programa. Sasvim Vam je dovoljan firewall i antivirus koji dolazi sa ovim sistemom.

Ubuntu ima visok nivo prilagodjavanja

Sloboda prilagodjavanja sistema je jedna od glavnih prednosti koju pruža operativni sistem zasnovan na Linuxu. Ako Vam se ne svidja odredjeno okruženje radne površine, zamenite ga novim. Ove mogućnosti će učiniti Ubuntu odličnim izborom za svakodnevnu upotrebu. Takodje, možete da isprobate alat kao što je Compiz i učiniti Ubuntu još privlačnijim.

Compiz za Ubuntu Linux

Različite varijante Ubuntu-a

Novi korisnici možda ne znaju da pored osnovnog Ubuntu-a, koji je zasnovan na Unity, postoje još dosta varijanti. Te varijante su tu da bi ispunjavale specifične potrebe korisnika. Ako želite da isprobate moderno i elegantno KDE okruženje za radnu površinu, tu je Kubuntu. Za računare sa slabijom konfiguracijom, tu je Lubuntu i Xubuntu. GNOME i MATE su takodje popularne varijante Ubuntu-a. Varijanta Edubuntu je fokusiran na škole i obrazovne institucije. Kao što vidite, izbor je ogorman…

Ubuntu ima izuzetnu podršku

Kao i drugi Linux projekti i Ubuntu ima ogromnu podršku zajednice. Ovo je jedna od najvećih prednosti Ubuntu-a u odnosu na druge distribucije.

Ubuntu je savršen za slabije konfiguracije

Lubuntu i Xubuntu su razvijeni da zadovolje potrebe slabijih konfiguracija. Verovali Vi ili ne, preporučeni hardverski zahtevi su 700 MHz procesor, 512MB RAM i 5GB slobodnog prostora na hard disku.

Xubuntu Foto: Softpedia

Dosta besplatnog softvera u Software centru

Pronalaženje potrebnog softvera je izuzetno lako u Ubuntu Linuxu. Ono što je potrebno da uradite je da posetite Software Center i tamo pronadjete softver za Vas. Jednostavno kliknite na dugne Install i to je to. Za osnovnu upotrebu, Ubuntu dolazi sa unapred instaliranim softverom kao što je Gimp, Chromium, VLC i Firefox.

Poboljšana kompatibilnost i uključeni drajveri

Nove verzije Ubuntu-a se isporučuju sa najnovijim Linux kernelom. To mu omogućava da radi na većem broju starijeg hardvera, kao i na novim sistemima sa najnovijim čipovima. Ubuntu takodje dolazi sa mnogim unapred instaliranim drajverima koji štede vreme i frustracije oko pronalaska potrebnog drajvera.

Ubuntu je open source

Poslednje, ali ne i najmanje važno, Ubuntu je open source što je velika prednost.

Izvor: Fossbytes

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here