Šta je Google Fuchsia i kada nam dolazi?

0
836

Google Fuchsia pojam i detalji

Šta je Google Fuchsia i kada nam dolazi? Početkom oktobra 2017. godine, očekivali smo od Googlea da otkrije novi operativni sistem. On njemu se već uveliko govori već dve godine a ime mu “Google Andromeda”. To je u suštini spajanje Androida i Chrome operativnog sistema (OS) na način koji nikad ranije nismo videli. Nažalost, to se nije dogodilo. A danas znamo da se taj projekat naziva “Google Fuchsia”, koji je još uvek u radu.

Očekuje se da će Fuchsia postati Google-ova jedinstvena platforma za prenosive računare, telefone i tablete sa svojim softverom. Bez obzira da li pokreće punu verziju Google dokumenata, u potpunosti iskorišćava Google disk ili pronalazi omiljenu aplikaciju iz Google Play prodavnice, moći ćete to učiniti sve sa bilo kog uređaja koji koristi Google Fuchsia. Štaviše, moći ćete da nastavite tačno gde ste se stali za svaku aplikaciju sa bilo kog drugog Fuchsia uređaja.

Šta je Google Fuchsia?

Google Fuchsia je hibridni operativni sistem koji je i dalje u razvoju. Celokupan Fuchsia OS sastoji se od dva različita, ali povezana korisnička interfejsa (UI). Telefonski kodnog imena “Armadillo” i tradicionalni korisnički interfejs poznat kao “Capibara”.

Do sada se više zna o mobilnoj verziji Fuchsije nego o laptop verziji. Medjutim ArsTechnica je nedavno uspela da pokrene Fuchsia sistem na Google Pixelbook-u u veoma ranom izdanju.

“Fuchsia će doneti mnogo toga što Microsoft i Apple već imaju u Windowsu 10 i iOS MacOS Sierra operativnom sistemu, respektivno, ali na Google način.”

Ovaj pristup dizajniranju operativnog sistema je veoma sličan Microsoftu, u kojem Windows 10 postoji unutar računara, telefona, tableta i konzola za igre sa veoma specifičnim interfejsima prilagođenim tim uređajima. Međutim, svi ti različiti interfejsi izgrađuju se na istom korenskom kodu, poznatom kao kernel, omogućavajući im pokretanje istih aplikacija.

U slučaju Fuchsije, to jezgro je poznato kao “Zircon”, a dizajniran je da bude konzistentno nadogradljiv i siguran od aplikacija koje mu stalno pristupaju, dodajući dodatni sloj sigurnosti i eliminišući situacije u kojima su aplikacije nekompatibilne sa operativnim sistemom ažuriranja.

Bez obzira na to da li je u mobilnoj ili desktop usmerenosti, Fuchsia je opterećena sa Google-ovim dizajnom koji se nalazi na svim Android i Chrome OS proizvodima. Senke su veliki fokus na dizajnersku estetiku, koristeći novog rendera poznatog kao ‘Escher’.

 

Google Fuchsia je fokusirana i na interfejs

Fuchsia je takođe veoma fokusirana na interfejs zasnovan na karticama, u kojem se svaka aplikacija koju otvorite pojavljuje unutar jedne od ovih kartica – plus, možete staviti više aplikacija u jednu karticu. Ovo orijentiše korisnika oko zadataka koji su pri ruci, a ne aplikacija. Od tada, operativni sistem se prilično okreće oko Google Asistenta, koji duboko pristupa vašim aplikacijama i informacijama kako bi pružio još temeljite akcije i uvide. Google je uputio ove aplikacije i informacije kao “entitete”, prema GitHub stranici za programera, a na Fuchiji su svi dostupni od strane Google pomoćnika.

Engleska crkva uvela bežično plaćanje

Konačno, Fuchsia želi da bude najbolji interfejs za unakrsno povezivanje do sada. Da bi to postigao, Fuchsia koristi novu alatku poznatu kao “Ledger” od strane GitHub zajednice. Ledger, kada ste prijavljeni na Google nalogu na Fuchsia uređaju, automatski čuva Vaše mesto u svim instaliranim aplikacijama na svim Fuchsia uređajima.

Sve u svemu, Fuchsia je Google-ov pokušaj da dobije najbolje od Chrome-a i Androida u jednom operativnom sistemu. Koji je efikasniji i dok ga koristite kada ste odsutni.

Google Fuchsia datum izlaska

Od avgusta 2016. godine, Google Fuchsia je objavio datum izlaska nekoliko puta. Ove glasine su se generalno pojavile pre Googleovog velikog Google IO developer događaja u Kaliforniji.

Nažalost, najnovija saznanja o Google Fuchsiji iz ArsTechnica-ovog vremena sa operativnim sistemom ne sadrže nikakve nagoveštaje za mogući datum izlaska. Ovo bi trebalo da pomogne da se ostvare naša očekivanja kada treba očekivati da Fuchsia bude na uredjajima. Najverovatnije ne pre 2019. To ne znači da u 2018. godini nećemo imati prilike da vidimo neki preview.

Google Fuchsia je pretnja Windowsu i MacOS-u

Iz onoga što čujemo, Fuchsia izgleda kao Googleov odgovor na Microsoft i Apple-ove ujedinjene platforme. Pretvorivši Android u jednu od dve najveće smartphone platforme i kasnije popularizaciju Chrome OS-a i programe proširivanja na veb-u. Google je postao glavni igrač na svim platformama.

Ali, Fuchsia će ostvariti mnogo toga što Microsoft i Apple već imaju u Windowsu 10 i iOS-MacOS sistemima. Ovo je neki kratak odgovor Šta je Google Fuchsia

Izvor:TechRadar

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here