Huawei sprema svoj operativni sistem

0
954

Huawei spreman za najgori scenario

Huawei sprema svoj operativni sistem. Kineski mobilni giganti poput kompanije Huawei, nemaju mogućnosti da svoje uredjaje ponude u Severnoj Americi. To se dešava zbog delimično povećane kontrole od strane Američke vlade. Ispostavilo se da Huawei možda ima spreman plan B, u slučaju da ga i Google i Android napuste.

 

 

South China Morning Post izveštava da Huawei već uveliko radi na sopstvenom mobilnom operativnom sistemu, koji je namenjen da bude spreman za rad, ukoliko se situacija između Američkih vlasti i kompanije još pogoršaju.

I Huawei i ZTE su proglašeni pretnjama za nacionalnu bezbednost od strane američke vlade. Iako još uvek nisu objavljeni čvrsti dokazi koji bi podržali te tvrdnje. Kao rezultat toga, Kineskim firmama je teško da posluju sa mobilnim operaterima i trgovcima u SAD-u . Po toj osnovi Google bi možda mogao biti sledeći koji će im okrenuti ledja.

Huawei sprema svoj operativni sistem od 2012 godine

U stvari, Huawei radi na operativnom sistemu za desktop i tablete od 2012. godine, objavljuje ovaj dnevni list. Kako još uvek nije na istom standardu kao i Android, softver je ostao u kompaniji. Ukoliko napetosti u trgovini i bezbednosti i dalje budu rasle, Huawei želi da ima rezervni plan, kažu iz insajderskih izvora.

Na pitanje Posta za komentar, Huawei je rekao da “nema planova da objavi sopstveni operativni sistem u skorijoj budućnosti”, dodajući sledeće : “Fokusiramo se na proizvode koji pokreću Android OS trenutno. Kako se stvari budu odvojale u budućnosti, tako ćemo i mi da reagujemo po tom pitanju.”

Motorola prodala 70 miliona telefona iz G serije

Google-ove osnovne usluge su u svakom slučaju blokirane u Kini, ali Huawei OS će izgubiti pristup i ovim uslugama i ogromnoj biblioteci Android aplikacija koje su izgrađene tokom godina. Ipak, kompanija možda neće imati drugu opciju ako dobije zabranu korišćenja Androida od strane Google-a.

Kako će se stvari dalje odvijati ostaje da se vidi

Izvor:Engadget

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here