Android P nove funkcije i nove mogućnosti

0
891

Šta donosi novo Android 9

Android P nove funkcije . Google je već započeo rad na Androidu 9 sa fokusom na iPhone korisnike prenosi Rojters
Šta čini iOS operativni sistem Iphone telefonima da budu tako odlični? Ako je to jednostavnost interfejsa, korisničko iskustvo, brzo pokretanje aplikacija ili prihvatanje novoformiranog zareza (notch) na modelu iPhone X, onda ćete biti oduševljeni predstojećim Android operativnim sistemom, Android 9.0 ili Android P.

Android je apsolutni lider u operativnim sistemima

Android je već lider mobilnih operativnih sistema, uglavnom zbog svoje otvorene prirode.  Nešto što Apple odbija da učini za svoj iOS. IOS za zatvoreni sistem i koriste ga samo  Apple uređaje, kao što su iPhone i iPad, čime je softver siguran, brz i lak za ažuriranje. Sa puštanjem Android P ove godine, Google se bori za vernu publiku kompanije Apple.

Prema izveštaju Bloomberga, cilj Googla je da osvoji korisnike iPhone-a sa predstavljanjem naslednika operativnog sistema Android Oreo. Izgleda da je najveći svetski veb pretraživač spreman da krene u borbu da ubedi iPhone korisnike da promene svoj operativni sistem i uredjaj. Najveće pitanje je da li će biti uspešan?

Android P nove funkcije, uključuju i podršku za Notch

Glasine kažu , Google ažuriranje za Android P,koji je u toku izrade, obuhvatiće zarez. Ovo će podstaći proizvođače originalne opreme da prave telefone sa kontroverznim zarezom koji se nalazi na vrhu pametnog telefona koji sadrži senzorime i kamerame.

Šta je Android Go i kako funkcioniše

Apple iPhone X zarez inspiriše Google, jer radi na Android 9. 0
Sa lansiranjem iPhone-a, Apple je dizajnirao softver iOS za zarez kako bi izgledao besprekorno. Google želi da uradi isto kako bi nastavio borbu sa Apple-om i omogućio telefonima da podržavaju nove funkcije. Već imamo Essential Phone sa tim dizajnom, a očekuje se da će Huawei uskoro učiniti isto.

Ali integrisanje dizajna zareza je samo vrh ledenog brega. U suštini Android, Google namerava da čvrsto integriše svoj Google Asistent, poboljša životni vek baterije i podrži nove dizajne poput sklopivih displeja i više ekrana, za koje su poznati planovi kompanije.

Googleova najveća publika za Android OS dolazi od globalnih pametnih telefona srednjeg i viđeg nivoa. Appleov iOS je mnogo poželjniji za vrhunski izbor. Ali prihvatanje zareza ne može biti jedino rešenje za pobedu nad korisnicima.

Android ažuriranje – problem

Najveća zamerka na Android je značajno kašnjenje u usavršavanju softvera. Pored toga, većina Android uređaja ima zastarele verzije softvera, zadržavajući najnovije ispravke za nove telefone i vodeće brendove. Najnoviji Android Oreo koristi malo više od 1 procenat svih aktivnih Android uređaja, dok većina telefona još uvek pokreće Android Nougat, Marshmallov ili čak Lollipop.

Ali Apple obično tretira sve korisnike na isti način tako što istovremeno pokreće najnovije iOS ispravke za sve podržane uređaje i to radi pravovremeno.

Da bi to rešio, Google je predstavio Project Treble, koji je obavezan da bude podržan u pokretanju pametnih telefona sa Android Oreom. Uz Treble, Google želi da pojednostavi proces uvođenja softvera tako što će OS olakšati, brže i jeftinije za proizvođače da ažuriraju uređaje. Projekt Treble dozvoljava OEM-ovima da isporučuju Android tako što ažuriraju Android OS okvir bez ikakvog dodatnog rada koji se traži od proizvođača čipseta.

Izvor; AndroidPolice

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here