Android P čuva privatnost korisnika

0
765

Android P čuva privatnost korisnika . Svojim sledećim velikim izdanjem Androida, Google će sprečiti aplikacije da koriste mikrofon ili kameru svog pametnog telefona kad god su u pozadini i ne aktivno se koriste na ekranu. Taj potez je još jedan pokušaj da se zaštiti privatnost potrošača i eliminiše bilo kakva preostala paranoja oko Facebook-a ili drugih aplikacija koja tajno slušaju vaše razgovore i služe se relevantnim oglasima. 

Android O je već preduzeo korake kako bi bilo očiglednije kada aplikacije zatraže dozvole za mikrofon i kameru, a Google nastavlja da unapređuje te napore sa novom Android verzijom. “Da bi se bolje osigurala privatnost, Android P ograničava pristup mikrofonu, kameri i svim senzorima SensorManager od aplikacija koje su u stanju mirovanja “, objavio je Google u svom blog postu o ažuriranju.

Evo šta kaže Google

“Dok je UID vaše aplikacije u stanju mirovanja, mikrofon izveštava o praznom zvuku i senzori zaustavljaju izveštaje o događajima. Kamere koje koristi vaša aplikacija su isključene i generišu grešku ako aplikacija pokuša da ih koristi. U većini slučajeva, ova ograničenja ne bi trebala da uvode nove probleme za postojeće aplikacije, ali preporučujemo Vam da uklonite ove zahteve iz vaših aplikacija. “(UID je jedinstveni identifikator dat za svaku aplikaciju kada ga instalirate.) Verovatno će biti izuzetaka za ovu novu zaštitu privatnosti; Zar ne želite da aplikacija za mikrofon može podržati snimanje pozadine? Ali ogromna većina Android aplikacija će izgubiti bilo koju mogućnost da Vas snime kada je aplikacija u stanju mirovanja. 

Prva developer verzija Androida P je objavljena, ali Google poziva entuzijaste Androida da izbegnu instaliranje ove početne verzije na svojim ličnim uređajima; To još uvek nije spremno za široku upotrebu. Do sada, promene uključuju ugrađenu podršku za uređaje sa izrezom kamere koji je sličan Iphone X, redizajnirano okno za brze postavke i osveženi izgled u celom sistemu, izvornu podršku HEIF slike i još mnogo toga.

Čak i pre nego što je Google objavio službeno, XDA Developers je primetio predstojeću promenu u Android Open Source Project-u (AOSP).

Pitanje je šta će reći teoretičari zavere. Svima je bar jasno da privatnost na internetu ne postoji. 

Izvor:The Verge

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here