Vulkanski pepeo može da obori avion

0
885

Vulkan predstavlja opasnost za avione

Vulkanski pepeo može da obori avion. Kada je došlo do erupcije vulkana Gora Sinabung,izbačen je oblak pepela i gasove više od 7000 metara u visinu. Erupcija je dovela do “crvenog obaveštenja” za vazduhoplovnu industriju. Piloti su obavešteni o ovom da bi mogli da se izbore sa oblacima prašine. Ali, da li bi male čestice vulkanskog pepela stvarno mogle dovesti do pada aviona?

Da li vulkanski pepeo može da obori avion ?

Naravno da mogu. Zapravo, mešavina zdrobljenih stena, gasa i malog stakla u oblaku vulkanskog pepela može da probije spoljašnjost aviona, upadne u motor i ošteti ga i prlja ključne navigacijske i komunikacijske sisteme. Zato devet savetodavnih centara za vulkanski pepeo širom sveta prati vulkanske erupcije. Ovo je jedna od najvećih Sinabungovih erupcija otkako se vulkan aktivirao 2010. godine, kaže vulkanolog Janine Krippner. “Pahulje od pepela mogu leteti hiljadama kilometara od samog vulkana”, kaže Kripner. “Mi smo u stanju da pratimo oblake pepela u realnom vremenu, da bismo preusmerili avione, to je veoma važno.”

Razer sprema svoju platformu za kupovinu igara

Upotrebom kombinacije satelitskih slika, pilotskih izveštaja i podataka iz vulkanskih opservatorijuma, ovi savetodavni centri za vulkansko pepeo izdaju upozorenja u boji:

  • zeleni znači da vulkan miruje;
  • žuta znači da vulkan počinje se aktivnostima;
  • narandžasta da postoji verovatnoća erupcije;
  • crvena znači velika erupcija 

Aviokompanije odlučuju o vulkanskom pepelu

Savetodavni centri ne govore pilotima šta da rade. Tu odluku donose avio kompanije. Ovi centri pružaju ključne informacije o veličini i lokaciji oblaka pepela i tamo gde će ići dalje.

Savetodavni centri vulkanskog pepela formirani su od strane Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva nakon što se nekoliko aviona srušilo od letenja kroz oblake pepela. Na primer, 1982. godine, dva aviona koji su proletela kroz vulkanski pepeo izgubili su snagu nad svojim motorima i morali su da naprave hitno sletanje. Jedan od njih, British Airwais Boeing 747, pao je na više od 20.000 stopa pre nego što je pilot mogao ponovo da pokrene tri od četiri motora. Zatim, 1989. godine, jumbo džet se gotovo srušio nakon što je proletio kroz vulkanski pepeo iznad Aljaske ,planine Redoubt, a sva četiri motora su otkazala.

Šta može da uradi vulkanski pepeo

Vulkanski pepeo može oštetiti avion na više načina. Jedan od najopasnijih je gumiranje motora. Vulkanski pepeo sadrži sitne čestice stakla koje se mogu rastopiti u toploti mlaznog motora. Ovo istopljeno staklo može se zaglaviti kod ključnih komponenti, smanjiti snagu motora ili ga potpuno uništiti. Kod tako velikih brzina, pepeo može da prekine antene, probije prozore i generiše statičko strujanje koje potkopava signale za navigaciju i komunikaciju. Ako pepeo uleti u cev koja meru brzinu vazduha, ona takođe može da razbije brzinometar aviona.

Izvor:Theverge

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here