Stiven Hoking – Neverovatne činjenice

0
1681

Stiven Hoking – Neverovatne činjenice . Stiven Hoking je poznati engleski teoretski fizičar i kosmolog. Takodje je bio i direktor istraživanja u centru za teorisku kosmologiju na univerzitetu Kembridž. Mnogi ga smatraju genijem koji je na revolucionaran način razumeo univerzum. U ovom tekstu su neke činjenice koje ne znaju mnogi. 

Stiven Hoking

Stiven Hoking je rodjen 8. janura 1942. godine

Njegov datum rodjena se poklapa sa datumom smrti još jednog velikog fizičara. Naime, Galileo Galilej je umro 8.janura davne 1642. godine. Neverovatna činjenina je i da je umro 14.marta, a to je datum kada je Ajnštajnu bio rodjendan. 

Bio je solidan student

Jedan od najsjajnijih umova našeg vremena je bio samo solidan učenik i ništa više od toga. Čak ni sa osam godina nije mogao da čita razgovetno a sa 9 godina je imao najlošije ocene u svom odeljenju.

ALS

Dijagnostikovana mu je amiotrofična lateralna skleroza kada je imao sa 21 godinu. To je progresivna bolest koja utiče na nervne ćelije u mozgu i kičmenoj moždini. Oni koji imaju ovu bolest mogu da izgube sposobnost da govore,jedu, pomeraju se… 

Omašena prognoza za 50 godina

Kada je Stivenu Hokingu dijagnostikovana bolest, lekaru su mu rekli da bude srećan ako doživi 25. rodjendan. Hoking je živeo 76 godina. 

Stiven Hoking je u mladosti bio i veslač

Dobio je punu stipendiju na Oksfordu kada je imao 17 godina. Takodje je postao i ćlan veslačkog tima. U tom timu je bio zadužen za upravljanje brodom. 

Oženio se 1965. godine

Hoking se oženio 1965. godine sa ženom koja se zvala Džejn. Imali su troje dece Roberta, Lusi i Timotija. Par se razveo 1995. godine, a iste godine se Hoking ženi sa svojom drugom suprugom, Elani Mason. 

Stiven Hoking sa prvom ženom

Razveli su se 2006. godine.

Prva žena je napisala knjigu o njemu

Džejn je napisala i knjigu o svom suprugu pod nazivom “Putujući do beskonačnosti: Moj život sa Stivenom”. Po ovoj knjigi je i snimljen film koji se zove “Teorija svega (The Theory od Everything)”. Sam Hoking je o filmu rekao da je “široko istinit”.

Kontaktirao je i direktora filma

Stiven Hoking je poslao mejl direktoru filma, Džejmsu Maršu, rekavši mu da je u nekim delovima filma mislio da gleda sebe. Nije iznenadjenje da je glumac Eddie Redmaine, osvojio Oskara za prikazivanje ovog teoretičara. 


Eddie Redmaine kao Stiven Hoking

Hoking i nulta gravitacija

Godine 2007, Hoking je posta prva osoba koja je kvadriplegičar a koja je iskusila nultu gravitaviju. Pre ovog dogadjaja, Stiven je rekao “Već četiri decenije sam vezan za invalidska kolica a sam činjenica da ću moći da se slobodno krećem u nultoj gravitaciji je predivna.”

Stiven je učestvovao i u serijama

Hokins je imao i uloge u nekim serijama. Pojavljivao se u The Big Bang Theory, Star Trek i Futurama seriji. 

Kratka istorija vremena

Njegova knjiga “Kratka istorija vremena” koja govori o prošlosti i sadašnjosti univerzuma. ostala je na listi bestselera londonskog Sunday Times više od pet godina.

Šta je Hokingovo zračenje

Godine 1974, šokirao je svet fizike kada je otkrio fenomen koji je postao poznat kao Hokingovo zračenje. Ovo otkriće je da crne rupe izvlače energiju i pretvraraju se niušta. Stiven Hoking – Neverovatne činjenice

Izvor: TopBuzz

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here