Policija uhapsila vlasnika Phantom Secure komapnije

0
855

Policija uhapsila vlasnika Phantom Secure . Godinama unazad, mnogo polu-legalnih kompanija je prodavalo takozvane šifrovane telefone. Bili su to posebno prilagodnjeni Blekberi telefoni ili Androdi telefoni kojima su uklanjane kamere i mikrofoni. Ti telefoni su služili samo da bi se slale poruke preko privatnih mreža. Neke od kompanija koje se bave privatnim mrežama su uglavnom bazirane na kriminalne aktivnosti.

Skoro je FBI uhapsio vlasnika jedne od najistaknutije kompanije iz te oblasti. Radi se o kompaniji Phantom Secure. Hapšenje vlasnika te kompanije je sprovedeno u partnerstvu sa kanadskim i australijanskim vlastima. Vincent Ramos, osnivač i izvršni direktor kanadskog Phatoma, uhapšen je pod navodima da je kompanija posebno kreirana da bi se olakšala kriminalna aktivnost.

Motorola radi na razvoju VR slušalica za mobilne telefone

Phantom mrežu koristi Sinaloa kartel i banda Hells Angels

Izuzetno redigovana žalba, koju je napisao specijalni agent FBI-a Nicholas Cheviron, navodi da su čak i pripadnici poznatog narko kartela, Sinaloa koristili Phantomove uređaje. Drugi izvor koji je upoznat sa sigurnosnom telefonskom industrijom rekao je da su uređaji prodati u Meksiku, na Kubi i Venecueli, kao i bandi Hells Angels. Cheviron procenjuje da se 20.000 Phantom uređaja koristi širom sveta, donoseći desetine miliona dolara prihoda Phantomu.

Fino neko društvo

Neke Phantomove e-adrese za korisnike, koje se koriste kao deo Phantom-ove usluge za razmenu poruka, upućuju na nasilan kriminal. “Leadslinger”, “the.cartel”, “trigger-happy” i “knee_capper9” su svi primeri navedeni u žalbi.

Pored uklanjanja mikrofona i kamere sa BlackBerry uređaja, Phantom takođe skida GPS, internet pretraživač i obične usluge messenger-a, navodi se u žalbi. Phantom zatim instalira softver Pretty Good Privacy (PGP) za slanje šifrovanih poruka i usmerava ove poruke preko inostranih servera, dalje se navodi u žalbi. Žalba ukazuje na Hong Kong i Panamu kao zemlje “koje je verovao PHANTOM SECURE da ne sarađuju sa policijskim organima.” Phantom takođe može daljinski obrisati uređaje u slučaju da ih se dočepaju vlasti.

Ramos upao u zamku kanadske policije

Da bi Phantom secure povezali sa kriminalnim aktivnostima, kanadska policjia (RCMP) je kupila Phantom uredjaj. Nakon toga je kontaktirala Phantom secure i pitala da li je bezbedno da šalju poruke kao što je “slanje MDMA u Montreal” preko njihove mreže. Dobili su odgovor da je to u redi i da je bezbedno. Nakon toga, kanadska policije je tražila od kompanije Phantom Secure da obriše jedan uredjaj jer ga se navodno dočepala policija. To je i uradjeno. Da bi se prikupilo više dokaza, kanadski tajni agenti se sastaju sa Ramosom u Las Vegasu i predstavljaje se kao trgovci drogom koji žele da prošire posao navodi se u žalbi.

“Stvoreni smo za to – specijalizovani smo za trgovinu drogom”, rekao je Ramos tajnim agentima, prema transkriptu koji je uključen u žalbu.

Kanadska policija u ovom procesu ima i zaštićenog svedoka, osudjenog transnacionalnog trgovca drogom iz kartela Sinaloa (ovaj se neće naživeti). Taj svedok navodi da je imao podršku Phantom Secure kompanije pri organizaciji transporta pet kilograma kokaina. Sve ovo su velike optužbe za Ramosa ali njegov advokat nije želeo da da nikakav kometar na te optužbe.

Izvor: Motherboard

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here