Opportunity rover proveo 5000 dana na Marsu

0
854

Nasin rover više od 10 godina na Marsu

Opportunity rover proveo 5000 dana na Marsu.NASA-in rover Opportunity proslavio je monumentalnu godišnjicu na površini Crvene planete: preživeo je 5.000 dana. Ovo je neverovatno značajna prekretnica za ovog robota, s obzirom na to da se očekivalo da traje samo 90 dana. Opportunity je samo jedan od dva rovera koji trenutno funkcionišu na Crvenoj planeti, zajedno sa NASA-inim Curiosity roverom.

Valve banovao preko 90000 naloga za samo sedan dana

Opportunity pokrenuta je 7. jula 2003. godine, zajedno sa dvostrukim roverom koji se zove Spirit. Par je potom sleteo na Mars na tri nedelje u januaru 2004. godine, obe su išle na suprotne strane planete. Dan Opportunitiovog sletanja, 25. januara, smatran je “sol 1” – ili prvim martovskim danom za rover. Termin “sol” se koristi za opisivanje jednog “sunčevog dana” na Marsu, što je dugo onoliko koliko treba da se planeta rotira jednom oko svoje ose.To je približno isto kao dan na Zemlji, ali traje oko 40 minuta duže

Opportunity rover proveo 5000 dana , Nasa je planirala da budu na Marsu 90 dana

NASA je samo planirala 90 “sola” i za Opportunity i za Spirit, jer timovi misije nisu mislili da će vozila preživeti svoju prvu zimu na Marsu. Zima koja traje skoro duplo duže od zime na Zemlji. Dva rovera sletela su na južnu hemisferu Marsa, koja tokom zime planete ne dobija puno sunčeve svetlosti, pa NASA nije mislila da će imati dovoljno snage da funkcioniše tokom cele sezone. Ipak, NASA je otkrila način naginjanja rovera na sever, usmeravajući svoje panele na Sunce, koje se pojavljuju na severnom nebu tokom zime. To je omogućilo oba rovera da premaše svoje planirane vremenske rokove.

Spirit je na kraju izgubljen kada se zaglavio u peskovitoj naslazi i nije se mogao naginjati na sever u svojoj četvrtoj zimi 2009. godine. Ipak, Opportunity još uvek radi , trenutno održava svoju osmu zimu na Marsu. Vozio je više od 28 milja odakle je prvobitno sleteo i odgovoran je za donošenje velikih otkrića o Crvenoj planeti. Kao što su dokazi da je drevni Mars verovatno imao zemlju i površinske vode. Sada rover istražuje plitak kanal koji se zove “Perseverance Valley”, pomažući naučnicima da otkriju geološke procese koji su oblikovali region.

Izvor:The Verge

.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here