Litijumske baterije odlaze u istoriju , šta dolazi?

0
794

Šta posle litijumskih baterija

Litijumske baterije odlaze u istoriju . Univerziteti Surrey i Bristol nedavno su napravili nove vrste akumulatora sa ogromnim kapacitetim. Prošle godine istraživači su otkrili nove polimerne materijale koji imaju potencijal za skladištenje energije koji je bio do 10.000 puta veći od trenutnih litijum-jonskih baterija.

Kako puniti bateriju na mobilnom telefonu ?

Ovaj novi materijal se primenjuje u supercapacitor (super kapacitet)tehnologiju – rešenje za skladištenje energije koje se uglavnom koristi kratkoročno zbog nemogućnosti skladištenja velikih količina energije do nedavno.

Britanski naučnici su mogli da testiraju ove nove materijale kao supercapacitor, a rezultati su obećavajući, posebno za električna vozila, kao i za skladištenje električne energije za obnovljive izvore energije.

Ovaj novi supercapacitor materijal bi potencijalno mogao puniti električna vozila mnogo brže nego sa litijum-jonskim baterijama. Novi materijal bi takođe omogućio električnim vozilima da putuju dugo kao standardnih neelektričnih vozila

Litijumske baterije odlaze u istoriju , u Kini se već koristi nova tehnologija

Neki autobusi u Kini trenutno koriste supercapacitore, ali tehnologija je ograničena, jer se baterija mora puniti skoro na svakom stajanju.

Još jedan veliki nedostatak je nesposobnost da baterije traju duže od mesec dana.

“Naš najvažniji izazov je sada da ove naučne nalaze prenesemo u robusne modele i otključavamo njihov revolucionarni potencijal”, rekao je dr. Yan Hamerton, član Univerziteta u Bristolovom koji je radio na projektu

Ova nova tehnologija je i dalje nekoliko godina daleko od komercijalizacije, ali su koristi za potrošačke uređaje verovatno ogromne.

Izvor: TechSpot

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here