Kako je otrovan Ruski agent u Engleskoj

0
824

Ruski naučnici znaju za nervni agens

Kako je otrovan Ruski agent u Engleskoj. On Vas paralizuje.Takodje može biti smrtonosan. Toliko znamo o klasi nervnih agenasa, poznatih kao Novichok, tip nervnog agensa od kojeg je kako kažu Britanske vlasti,ranije ovog meseca otrovan bivšeg ruski špijun, njegova ćerka, i britanski policajac u gradu Salisbury Ingles. Ali to ostavlja prostor za značajnu misteriju. Ko ga je razvio? Kako je završio u Salisberiju? I kako je ušao u nervne sisteme Sergeja i Julije Skripala i Nik Bejlija?

Dok su Britanci i ostali istražitelji koji su ispitivali ovaj slučaj, Ruski naučnici kažu da su posmatrali samu suštinu ove supstance pre 1990. godine i nude odgovore o istoriji ovog nervnog agensa i kako on radi. Jedan od njih je Vil Mirzaianov, bivši hemičar i šef sovjetske tehničke kontraobaveštajne službe, koji kaže da je jedan od njegovih poslova uključivao i prikrivanje postojanja Novichoka od ostalih tajnih službi. “Radio sam kako bih zaštitio ovo oružje”, rekao je za The Atlantic.

Igrajte PUBG na mobilnom telefonu

Ali onda se nešto promenilo. Tada je Mirzaianov prvi put otkrio postojanje ove supstance javno u 1992. , a tada je Rusija bila sprema da se pridruži Konvenciji o hemijskom oružju, i međunarodni sporazum zabranjuje upotrebu ove supstance. On i drugi naučnik, Lev Fiodorov, objavili su u članku za ruske novine Moskovskiie novosti i u intervjuu za The Baltimore Sun.

 

U to vreme The Sun je izveštavao da, prema Mirzaianovu, “nervni gas je 10 puta efikasniji u ubijanju ljudi nego Američki ekvivalentan, poznat kao VX. ” Ali njegova priča je bila pokrivena sumnjom. Američki naučnik, koji je intervjuisan, rekao je da je “lažno” i “teško zamisliti” nervni agens koji je tioliko moćan, s obzirom na poznato stanje nauke u to vreme. Mirzaianov je otpušten, uhapšen i optužen za otkrivanje državnih tajni, iako su ove optužbe na kraju pale.

Skripali ostaju u kritičnom stanju a Bejli je pušten iz bolnice. Kako će se na kraju završiti, reče Mirzaianov, zavisi od doziranja kom su bili izloženi. Opisao sam efekte ovako. “Oči postaju uske i gubite vid. Sledeće je povraćanje, problemi sa disanjem i neprestanih konvulzija.”

Mirzaianov se preselio u SAD 1996. godine,gde živi od tada, i nije prestao da pričara o Novičoku. Ja sam objavio formulu ovog hemijskog agnesa u svojoj knjizi, State Secrets: An Insider’s Chronicle Of The Russian Chemical Weapons Program, a kao posledica trovanja  u Salisburiju, opet se javio da ukaže na Rusiju kao mogućeg počinioca. U petak je rekao da je samo Rusija mogla da bude odgovorna jer zna najbolje da barata sa ovom supstancom, rekao je za Guardian

Kako je otrovan ruski agent ,Vladimir Putin odbacuje optužbe o trovanju agenta

Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je ovakve optuzbe kao “potpunu besmislicu”, i tvrdi da Rusija “ne poseduju takve agense”.  Takodje Putin tvrdi da je Rusija obustavila  program Novichok nakon Mirzaianov otkrivanja, i pristupila je Konvenciji o hemijskom oružju 1997. godine. Ali Vladimir Uglev, naučnik iz sovjetske ere koji je bio uključen u razvoj nervnih agenata kao što je Novichok između 1972. i 1988. godine, rekao je da su ranije korišćeni u Rusiji.

 

Uglev je u utorak rekao nezavisnoj ruskoj novinskoj stranici The Bell, da je varijanta Novičoka otrovala ruskog bankarskog mogula Ivana Kivelidija i njegovog sekretara u Moskvi 1995. godine. Supstanca je, kako je rekao, naneta na pamučnu loptu na telefonskom prijemniku u kancelariji Kivelidi. Leonid Rink još SZO naučnik radio na programu hemijskih-oružja Rusije. Priznao da je tajno snabdevanje poslovnog partnera Kivelidi je sa toksin preko posrednika, za koju sam služio jednu godinu zatvora uslovno.

Iako postoje ,Uglev procenjuje da samo “nekoliko desetina ljudi” u Rusiji imaju saznanja o hemijskom sastavu Novichoka, nisam isključio druge zemlje poput Britanije ili Nemačke. Da li su proizveli uzoraka sopstvenih agensa. Takodje tvrdi da onaj ko upravlja otrovom može da ga iskoristi za borbene upotrebe. On dolazi u četiri varijante, samo najnovija verzija, razvijena 1980. dolazi u obliku praha. Ostatak, rekao je, su tečne.

Izvor:TheAntlantic

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here